Rijaset IZ-i u BiH, Mešihat IZ-e u Srbiji i MOK za dobre temelje mladima

Sačuvati mladima zdravu budućnost jedan je od najvažnijih zadataka Islamske zajednice. U Novom Pazaru, 26.10.2019. godine, organizovano je druženje sa omladinkama i omladincima pod pokroviteljstvom Islamske zajednice u organizaciji Mreže mladih Islamske zajednice u BiH u koordinaciji Muslimanskog omladinskog kluba uz predavače dr. Enesom ef. Svrakom i njegovim saradnicima. Čvrsto su, istaknuto je, odlučili da udare dobre temelje omladini.
– Uloga Islamske zajednice, naše mreže koja će se baviti mladima jeste da sačuvamo u mladima prirodnu fitru, čistotu, i ne dozvolimo da nam omladina, a sve je više njih, bude na putevima kocke, droge, alkohola i drugih pošasti, rekao je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.
Rad s mladima bio je bitan u svakom vremenu, a posebno danas.
– Ovo je organizovan pristup mladima s nivoa Rijaseta, preko Mešihata, muftijstava, pa sve do džemata. Ovo bi u konačnici trebalo da poluči rezultate da imamo mlade koji su iz jednog centra organizovani s konkretnim, zajedničkim ciljevima, a koji bi u konačnici trebalo da dovedu do poboljšanja svijesti mladih o svojoj vjeri, zajednici, domovini, kao i očuvanju tradicionalnih kulturnih vrijednosti koje kao narod gajimo – poručuje dr. Enes ef. Svraka, šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade u Rijasetu IZ-e u BiH.
Već se počelo raditi na tom modelu. Za godinu dana mogla bi biti uspostavljena infrastruktura.
Seminar je bio jednodevan, a predavanjima su prisustvovali mladi iz Sandžaka.