Predsjednik Mešihata na međunarodnoj konferenciji u Berlinu

U Berlinu se od 9-11. decembra održava konferencija Muslimanskog internacionalnog foruma na temu “Međureligijski dijalog u postsekularnom svijetu – traženje platforme za interakciju”, na kojoj su učešća uzeli vjerski poglavari i autoriteti iz mnogih evropskih, azijskih i afričkih zemalja. Konferenciji prisustvuje delegacija Mešihata IZ-u Srbiji koju čine predsjednik muftija dr. Mevlud ef. Dudic i Sead ef. Šaćirović – direktor Islamskog centra u Beogradu.
Konferenciju je otvorio Murat Gul, predsjednik Muslimanske federacije
U Berlinu.
Konferenciji prisustvuju, između ostalih, predstavnici Vlade Njemačke, Protestantske crkve u Njemačkoj, Ruske pravoslavne crkve u Berlinu, kao i Jevrejske zajednice u Njemačkoj.
Prvi Izlagač na konferenciji bio je muftija Ravil Gajnutdin, predsjednik Religijskog vijeća muslimana u Ruskoj Federaciji. Između ostalih, izlagači su prof. dr. Ali Erbaş – predsjednik turskog Dijaneta, tj. Direkcije za vjerska pitanja,
Allan Mayzek – predsjednik Centralnog muslimanskog vijeća u Njemačkoj, rabin Yonatan Feldman – koordinator Religijskog programa u federaciji Jevrejske zajednice u Rusiji, muftija Maqstabek Tokstomushev – predsjednik Religijskog vijeća muslimana u Kirgistanu, kao i druge istaknute ličnosti.
Predsjednik Mešihata dr. Mevlud ef. Dudić imao je veoma zapaženo izlaganje na zadatu temu gdje se posebno osvrnuo na važnost međureligijskog dijaloga kao garanta dobrog puta ka očuvanju mira i tolerancije među raznim zajednicama. Muftija Dudić je posebno pohvalio državu Njemačku kao dobar primjer poštovanja vjerskih zajendnica i davanje prava njihovim pripadnicama da se slobodno izjašnjavaju i konzumiraju sve vjerske propise i obaveze.
Na marginama ove konferencije muftija Dudić se susreo i razgovarao sa velikim brojem vjerskih predstavnika iz raznih zemalja, kao i sa drugim autoritetima koji su prisustvovali ovoj konferenciji.