Muftija Dudić u Danskoj

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić boravi u dvodnevnoj posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Danskoj. U organizaciji džemata Fredericia, u subotu 08.02.2020. godine, u gradskoj sali organizirana je akademija u povodu deset godina postojanja i rada džemata BIH-SAN u pomenutom gradu.

Tim povodom, upriličen je prigodan program uz prisustvo svih imama u Danskoj, velikog broja džematlija iz čitave zemlje, učača Kur'ana iz Bosne i Hercegovine, gdje je specijalni gost bio muftija Dudić.

Imam Dinko ef. Tokić govorio je o džematu istakavši da je on najorganiziraniji u Danskoj te da broji 33 porodice koje vrlo uspješno održavaju ovaj džemat, zahvalivši se svima, pozivajući da se i ostali uključe u ovaj projekat.

Predsjednik Mešihata je govorio o specifikumu ovoga džemata sa svega 33 člana istakavši da su oni najbolji primjer kako mala grupa sa iskrenim nijetom može napraviti veliki hajir.

„Vi ste naš ponos, a ja sam danas presretan jer su Sandžaklije zajedno sa Bošnjacima Bosne osvjetlali obraz naše zajednice. Želim u ime Mešihata da uručim priznanje vašem imamu za doprinos u radu, kao i predsjedniku džemata“ – istakao je, između ostalog, muftija Dudić.

Na akademiji je pokrenuta inicijativa za kupovinu objekta na prijedlog muftije Dudića, a džamatlije su izrazili ubjeđenje da mogu, uz Allahovu dž.š. pomoć, iznijeti ovaj projekat.

Inače, u Danskoj postoji petnaest bošnjačkih džemata i Sandžaklije su vrlo aktivni u svim džematima na mnogim projektima.