Muftija Dudić održao hutbu u Hajrudin džamiji

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 08.05.2020. godine, održao je u Hajrudin džamiji prvu hutbu nakon ukidanja vanrednog stanja, koju prenosimo u cjelosti:

 

Hvala ti Uzvišeni Allahu što spusti na nas Svoju milost u mjesecu Ramazanu, te nam otvori vrata Svojih kuća – džamija, da u njima Tebi, o Gospodaru, ibadet činimo. Da u njima duhovnom hranom napajamo i hranimo svoja srca i duše sa čistog izvora islama, u danima ramazanske žege i fizičke gladi našega tijela. Hvali ti Allahu što nam pokaza i dokaza da Tvoja milost i oprost prema Tvojim robovima nadilaze Tvoju srdžbu i kaznu, čime potvrdi kur'anske riječi: “Ako ih kazniš, robovi su Tvoji, a ako im oprostiš, pa Ti si Silan i Mudar.“ (Maide, 118)

Hvala Tebi, Gospodaru naš, što cijelom ljudskom roda posla opomenu da si Ti Uzvišeni Vladar, da život daješ i dušu uzimaš kome Ti hoćeš i kada Ti želiš, ne bi li se pobojali, ne bi li sa činjenjem velikih grijeha prestali, ne bi li sa kršenjem Tvojih zakona po kojima si čovjeka stvorio i prkošenjem Tebi prestali i ne bi li se pameti dozvali.

Poštovana braćo, evo nas ponovo danas na okupu na džumi, u džamiji, Allahu Uzvišenom u goste, došli da potvrdimo našu pokornost, na polovini mjeseca Ramazana, čiji je početak Milost, sredina Oprost, a kraj Spas od kazne. Evo nas u Ramazanu, gdje nam je opet, po ko zna koji put do sada, Uzvišeni Allah, potvrdio da u njemu spušta Svoju neizmjernu milost na Svoje robove, kao što je tu milost darovao Poslaniku a.s. i njegovim ashabima na Bedru, kada su, uz Allahovu pomoć, pobijedili i pokazali čovječanstvu da se na dunjaluku pobjede i porazi ne dešavaju po zakonu sile, mase ili jačega, već po Allahovoj volji i odredbi. On Uzvišeni daruje pobjedu kome hoće, a iskušava porazom koga hoće, On to čini kako bi se „moćni“ zamislili i shvatili da nema napretka, nema pobjede, nema lijeka, nema ni života mimo Allahove odredbe.

Poštovana braćo, dočekali smo, nakon što smo slušali ezane, ali nismo smjeli ući u džamije, punih 52 dana, nakon 7 džuma, nakon 260 namaza, nakon 1200 sati, da svi uđemo u njih. U tim danima i satima svi smo se bojali Allahove srdžbe zbog naših i grijeha ljudi oko nas, ali se i potajno, u dubini duše, nadali Allahovoj milosti. Evo, Allah nam se smilovao, vrata svojih kuća nam otvorio. Ponovo smo u njima, uživamo u njihovoj ljepoti. One su iste, lijepe i čiste, kao i prije. Zapitajmo se kakvi smo mi? Jesmo li isti kao prije, ili smo lekciju naučili, pa se popravili. Hoćemo li nastaviti živjeti u iskrenoj – istinskoj pokornosti Allahu, ili ćemo imati dvojni život, u javnosti pokorni, a u tajnosti svakakvi. Hoćemo li i dalje onog pored nas, koji griješi, posmatrati ravnodušno, ili ćemo ga upozoriti i spriječiti, da sebe i nas ne odvede u propast. Ono što je izazvalo problem, zarazu i bolest, zapravo, Allahovu srdžbu, nije neki neodgovorni ili nesavjesni radnik laboratorije u Vuhanu, ili ne znam gdje, nije virus sam po sebi, već ponašanje čovjeka – naše ponašanje, naši grijesi. Ako ne želimo da nam se događaji ponavljaju u budućnosti moramo se svi popraviti. Tačno je, Allah Uzvišeni je od svih milostivih Najmilostiviji, ali je i Onaj koji žestoko kažnjava.

Poštovani džematlije, rukovodstvo Islamske zajednice juče je donijelo odluku o otvaranju džamija za ibadete, koju ćemo danas pročitati sa mimbera u svim našim džamijama.

 

Odluka glasi:

Slijedom odluke o ukidanju vanrednog stanja i policijskog časa, koji su uvedeni usljed pandemije korona virusa COVID-19, poštujući instrukcije i preporuke nadležnih organa i stručnih tijela u cilju sprječavanja daljeg širenja korona virusa i zaštite zdravlja ljudi, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji poziva sve pripadnike islama na teritoriji Republike Srbije na maksimalnu ozbiljnost prema svom zdravlju i zdravlju drugih, te pridržavanje svih mjera prevencije i odgovornog ponašanja, sve dok postoji opasnost od zaraze.

Imajući u vidu da prethodne mjere označavaju da je rizik od širenja bolesti smanjen i da se život vraća u normalne tokove, Mešihat donosi odluku o otvaranju džamija za vršenje vjerskih obreda u njima, prije svega obaveznih pet dnevnih namaza, džume i osam rekata teravije, uz poštovanje svih mjera nadležnih organa. Odluka o otvaranju džamija stupa na snagu u petak, 08.05.2020. godine, od džuma namaza.

Apeluje se na sve vjernike i vjernice, posebno starije od 65 godina i one koji imaju bilo kakve zdravstvene probleme da se, u cilju zaštite svog zdravlja i zdravlja drugih, do daljnjeg uzdrže dolaska u džamije, te da dnevne namaze, kao i do sada, obavljaju u svojim kućama.

Nalaže se imamima i džematskim odborima da na džamijskom ulazu obezbijede sredstva za dezinfekciju obuće (spužva sa hlorom) i ruku, koja će biti dostupna svim džematlijama.

Propisuje se, u cilju održavanja džamijske higijene, obavezno uzimanje abdesta kod kuće, nošenje sedžade za svakog džematliju, te zabrana korištenja džamijskih abdesthana i toaleta.

Propisuje se, u skladu sa preporukama nadležnih organa, nošenje zaštitne maske, fizička distanca među klanjačima, izbjegavanje rukovanja, kao i upotreba džamijskih tespiha.

Nalaže se svim imamima, posebno džumanskim hatibima, da vremensko trajanje obavljanja namaza i hutbe maksimalno skrate, te da se izbjegavaju predavanja i dersovi prije i nakon namaza kako bi zadržavanje u džamiji bilo što kraće. U tom cilju, do daljnjeg, učenje zajedničke dove kod džume namaza će biti nakon džumanskog farza.

Nalaže se imamima i džematskim odborima da ne dozvole bespotrebno zadržavanje u džamijama nakon namaza, te da prostorije u kojima se obavljaju obredi redovno dodatno čiste, dezinfikuju i provjetravaju.

Zabranjuje se dolazak u džamiju osobama sa respiratornim infekcijama, koje imaju povišenu temperaturu, kašalj, curenje iz nosa i slično, kao i svim rizičnim grupama.

Zabranjuje se dovođenje maloljetne djece u džamije u cilju zaštite njihovog zdravlja i oslobađanja džamijskog prostora za klanjače obveznike.

Do daljnjeg ostaje na snazi odluka o izbjegavanju održavanja masovnih vjerskih skupova: mevluda, vjenčanja, mektebske nastave u džamijama, kao i učenje zajedničkih mukabela tokom Ramazana, organiziranje kolektivnih iftara, obavljanje teravije sa hatmom i noćnog namaza.

Pozivaju se pripadnici Islamske zajednice da nastave sa održavanjem visokog stepena higijene, što podrazumijeva redovno pranje ruku, uzimanje abdesta, kupanje i provjetravanje životnog prostora, te korištenje sredstava za dezinfekciju.

 

Poštovani džematlije, čuli ste tekst i sadržaj Odluke o otvaranju džamija, ali odluka sama po sebi nije dovoljna da one ostanu otvorene. Potrebna je i pomoć i razumijevanje svih vas u njenoj primjeni, kako se džamije ne bi opet zatvorile. Zbog toga, iskoristimo ponovnu priliku koju nam je Uzvišeni Allah dao, iskoristimo blagodati mjeseca Ramazana da se kroz iskrenu ličnu i porodičnu pokornost Njemu Uzvišenom oslobodimo naših grijeha, koji pritiskaju naša pleća i uzrokuju sve naše probleme i nesreće, kako kaže Allah dž.š. u Kur'anu: “Sreća koja ti se dogodi od Allaha je, a nesreću koja te zadesi sam si zaslužio.“ (Nisa, 79)

Molimo Allaha da nam se smiluje i oprosti grijehe, da nam podari mudrosti da razumijemo stvari koje se dešavaju oko nas kako bi se popravili, da nam podari snage i volje da izvršavamo i upotpunimo ibadete i dužnosti koje nam On propisuje: iskreni šehadet, namaz, post, zekat, sadaku, naređivanje dobra i odvraćanje od zla, te da njihovo obavljanje od nas ukabuli i da nam obećanu nagradu daruje.

 

U tom svjetlu neka nam je svima hairli i mubarek povratak u džamije i mjesec Ramazan.