Mešihat utvrdio datum izbora u Islamskoj zajednici

Dana 16.09.2020. godine održana je redovna sjednica Mešihata IZ-e u Srbiji na kojoj su usvojeni izvještaji o organizaciji kurbanske akcije uz konstataciju da je, bez obzira na osjetljivu epidemiološku situaciju, akcija realizirana uspješno uz povećanje broja uplata u odnosu na prethodne godine. Tim povodom, izražena je zahvalnost vjernicima na iskazanom povjerenju u Islamsku zajednicu.
Mešihat je usvojio izvještaj Kriznog štaba o aktivnostima Islamske zajednice tokom drugog talasa pandemije COVID-19, gdje je konstatovano da je Islamska zajednica bila nosilac aktivnosti u pogledu prikupljanja i dostavljanja pomoći bolnicama i oboljelima u Sandžaku, gdje su ostvareni impozantani rezultati. Mešihat zahtjeva od nadležnih lokalnih vlasti i rukovodstva Bolnice da što prije podnesu izvještaj o broju umrlih i načinu trošenja doniranih sredstava i opreme.
Na sjednici je usvojena Izborna odluka u kojoj je naglašeno da će i predstavnici Bošnjaka sa prostora Kosova i Sjeverne Makedonije biti zastupljeni u Saboru Islamske zajednice. Također, utvrđen je datum izbora članova džematskih odbora i predstavnika u skupštinama medžlisa za 11. oktobar ove godine.
Podnijet je izvještaj Uprave Medrese Gazi Isa-beg o početku školske godine i otpočinjanja rada odjeljenja Medrese u Tutinu.
Također, verifikovano je uvakufljenje zemljišta od 60 ari u Novom Pazaru, kao i potvrđeno zvanje novog hafiza Kur'ana.