Trinaest godina od agresije na Islamsku zajednicu

Povodom trinaest godina od agresije na Islamsku zajednicu, gost Jutarnjeg programa na Sandžak televiziji, 05.10.2020. godine, bio je predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.
Podsjećajući gledaoce na te teške dane za muslimane ovih prostora, muftija Dudić je naglasio da u historiji nije zabilježeno da je neko iz redova imama podigao ruku na džamiju, na vjernike, na zajednicu iz koje su potekli, upoređujući projekat agresije i cijepanja Islamske zajednice sa sindromom Mesdžidu-dirar opisanom u Kur'anu.
Također, predsjednik Mešihata se osvrnuo i na dvojne standarde koje svi režimi od 2007. godine do danas provode kada je u pitanju paralelizam Islamske zajednice, dopuštajući preživljavanje paravjerske tvorevine do današnjih dana uz podršku njenim kvazi vjerskim školama koje proizvodeći diplome bez pokrića teže devalviranju islamske nauke koju nude odgojno-obrazovne ustanove Mešihata.
Iako parazajednicu nijedna ozbiljna institucija u okruženju i svijetu ne priznaje, i danas pojedini faktori iz inostranstva pokušavaju je održati u životu na štetu legalne, legitimne i tradicionalne Islamske zajednice.
Međutim, naglasio je muftija Dudić, nekoliko imama se vratilo u okrilje svoje zajednice i taj trend je sve veći, te da će joj se vratiti samo oni koji u sebi budu nosili iskrenost.
Na kraju, citirajući svog prethodnika, muftiju dr. Muamer ef. Zukorlića, istakao je da ako vjernicima bude trebala Islamska zajednica oni će je i odbraniti, na čemu Mešihat njima i uposlenicima Islamske zajednice duguje veliku zahvalnost.