Upriličeno Savjetovanje o mektebskoj pouci

U subotu, 10.10.2020. godine, u organizaciji Vjersko-prosvjetne službe Mešihata IZ-e u Srbiji upričeno je Savjetovanje o stanju mektebske nastave na teritoriji Islamske zajednice.

Savjetovanje je organizirano na početku mektebske godine i razmatrani su novi planovi i programi, kao i udžbenici (ilmihali), te drugi faktori koji utiču na uspješnost mektebske pouke koja se izvodi u džamijama.

Nakon učenja Kur'ana prisutnima se obratio rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe, dr. Rešad ef. Plojović, u svojstvu domaćina, nakon kojeg je uvodno izlaganje imao predsjednik Mešihata, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, koji je naglasio važnost mektebske nastave za Islamsku zajednicu, kazavši da ona mora biti najvažniji emanet u misiji svakog imama pojedinačno.

O stanju mektebske nastave, broju polaznika, aktuelnim planovima i udžbenicima, kao i problemima na teritoriji svakog medžlisa Islamske zajednice govorili su glavni imami. O metodici rada u mektebima izlagao je dr. Mustafa ef. Fetić, a o uspješnom modelu mektebske nastave Malik ef. Nurović, direktor Izdavačke ustanove Mešihata El-Kelimeh, koji duži niz godina uspješno izvodi mektebske nastavu na dva mjesta u Novom Pazaru.

Dr. Enes ef. Svraka, šef Odjela Rijaseta IZ-e u BiH za mektebsku pouku, govorio je o novim planovima i programima Rijaseta, odlukama i preporukama Rijaseta i Vijeća muftija, kao i o novim ilmihalima čija je izrada i prilagođavanje potrebama terena u završnoj fazi.

Prisutnima se obratio i v.d. muftije sandžačkog, Abdurrahman ef. Kujević, izrazivši podršku Muftijstva naporima i aktivnostima Vjersko-prosvjetne službe čiji je cilj unapređenje mektebske pouke i povećanje broja polaznika.

Skup je završen usvajanjem zaključka da se krene sa implementacijom novih planova i programa Rijaseta sa postojećim udžbenicima i aktivno učestvuje u Komisiji za prilagođavanje novih udžbenika potrebama Mešihata IZ-e u Srbiji, kako bi što prije bili dostupni na terenu.

Nakon ovog Savjetovanja o mektebskoj pouci, prvog ove godine, uslijedit će niz seminara za imame na prostoru svih medžlisa, kako bi se ublažile i potpuno eliminasle razlike koje postoje u pogledu planova i programa, kao i udžbenika, te omogućilo organiziranje takmičenja i ravnopravan tretman polaznika mektebske nastave.

 

Informativna služba Mešihata.