Ambasador Egipta u Srbiji posjetio predsjednika Mešihata

 

U subotu, 17.04.2021. ambasador Egipta g-din Amr Alguvejli posjetio je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i tom prilikom se sastao sa predsjednikom Mešihata IZ-e u Srbiji, muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem.

U srdačnom razgovoru muftija Dudić je upoznao gosta sa aktivnostima Islamske zajednice i njenim ustanovama, te ostvarenim rezultatima u dosadašnjem radu, kako i Sandžaku, tako i na cijelom prostoru Islamske zajednice. Posebno su istaknuti rezultati na polju vjerskog, odgojno-obrazovnog i humanitarnog djelovanja.

Ambasador Egipta je izrazio svoju radost povodom ostvarenih rezultata i zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Mešihata i Ambasade Egipta u Beogradu, te istakao da je potrebno dosadašnju saradnju nastaviti i unaprijediti, predloživši konkretne korake i aktivnosti na tom putu. Zahvalio je predsjedniku Mešihata za učešće na skupovima u Egiptu i afirmirajućim izjavama koje je davao o islamu u Egiptu, posebno o ulozi egipatske uleme i Univerziteta Al-Azhar u promociji izvornog islama, tolerancije i suživota.

Nakon sastanka i razgovora u Mešihatu, muftija Dudić je u pratnji ambasadora, sa saradnicima, obišao Arap džamiju i upoznao gosta o historijatu i značaju ove džamije za muslimane Novog Pazara, Sandžaka i cijelu Islamsku zajednicu.

Potom je uslijedio obilazak novootvorenog Islamskog centra na Gazilaru, obavljanje akšam namaza i zajednički iftar u kompleksu Centra, kojem su prisustvovali članovi Mešihata Islamske zajednice i glavni imami medžlisa sa prostora Sandžaka.

Informativna služba