Hutba: 26 godina od genocida u Srebrenici

Hvala Allahu, Plemenitom Gospodaru, s Čijim imenom započinjemo sve naše hairli poslove i dove, Kome se obraćamo i od Njega pomoć, uputu i zaštitu tražimo.

Neka su salavati i selami na sve Allahove vjerovjesnike od Adema a.s., preko Ibrahima a.s., a posebno posljednjeg od njih, Allahovog miljenika, našeg najljepšeg uzora, Muhammeda a.s., njegovu porodicu, ashabe i sve časne i čestite vjernike koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Poštovana braćo

U zadnjim smo danima mjeseca zu-l-ka'de i preostao je još jedan dan koji nas dijeli od početka mjeseca zu-l-hidžeta i njegovih deset dana i noći kojima se Uzvišeni Allah zaklinje u Kur'ani Kerimu, ukazujući na njihovu vrijednost: „Tako mi zore i deset noći.“ (El-Fedžr, 1-2)

Allahov Poslanik a.s. o ovim danima kaže: „Ne postoje veličanstveniji dani kod Allaha, niti dani u kojima su dobra djela draža Allahu od ovih deset dana, pa zbog toga mnogo spominjite Allaha u njima.“ (Taberani)

Pomenuti dani zu-l-hidžeta su dani obavljanja obreda hadža, kojima se potvrđuje jednoća Stvoritelja i naša pokornost Njemu Uzvišenom; tavafa oko Kabe, sa'ja  između Safe i Merve, boravka na Arefatu, noćenja na Muzdelifi, bacanja kamenčića na Mini itd., čije ljepote smo evo drugu godinu zaredom uskraćeni, kao i mnogi muslimani u svijetu. Zato su naše misli u ovim danima usmjerene prema Bejtullahu i sa tugom i čežnjom pratimo dešavanja, moleći Allaha da nam se smiluje i omogući da u narednim godinama nesmetano obavljamo ovaj Allahov propis, krunišući našu vjeru, dini islam.

Da, uskraćen nam je odlazak u Meku i obavljanje hadža, kao i odlazak u Medinu i namaz u džamiji Allahovog Poslanika a.s. i zijaret njegovog kabura, ali nam nije uskraćeno da spomenute dane provedemo u pojačanom ibadetu: obavljanju što više dobrovoljnih namaza i redovnom učenju Kur'ana u danima i noćima, dijeljenju sadake, činjenju dobra, međusobnoj solidarnosti i potpomaganju, popravljanju našeg stanja, jačanju rodbinskih veza, upućivanju dove, redovnom i pojačanom zikru, postu na dan Arefata, to jest 9-tog zu-l-hidžeta i na kraju krunisanjem svih naših ibadeta u spomenutom vremenu klanjem kurbana, slijedeći sunnet našeg Poslanika Muhammeda a.s. i Allahovog miljenika Ibrahima a.s., oca vjerovjesnika, potvrđujući da smo i mi spremni žrtvovati zarad Allahovog zadovoljstva dio našeg dragocjenog imetka, kao što je Ibrahim a.s. svojim primjerom pokazao da je bio spreman žrtvovati, zarad Allahovog zadovoljstva, ono najdragocjenije što je imao, to jest u poznim godinama dobijenog sina jedinca, Ismaila a.s.

Poštovani vjernici, danas je petak, 9. juli 2021. godine, a to znači da je u nedjelju, prvog dana zu-l-hidžeta ujedno i 11. juli, to jest dan kada će se navršiti punih 26 godina od genocida u Srebrenici, počinjenog u julu 1995. godine, a naša je obaveza prema šehidima i odgovornost prema samima sebi i našim potomcima, budućim generacijama, da se sjećamo tog i njemu sličnih događaja i ne dozvolimo njihov zaborav. Srebrenica je u to vrijeme bila jedna od zaštićenih zona Ujedinjenih nacija, čije je stanovništvo bilo nenaoružano i nije predstavljalo opasnost za svoje okruženje. Međutim, činjenica da se radilo o zoni pod zaštitom Ujedinjenih nacija i stanovništvu koje nikom ne predstavlja opasnost niti prijetnju nije pomogla, već naprotiv, to je iskorišteno da se nesmetano uđe u Srebrenicu i u samo nekoliko dana u masovnim strijeljanjima ubije više od 8.372 nedužna Bošnjaka i Bošnjakinje, to jest da se naočigled cijelog svijeta i međunarodne javnosti počini najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Potom da se bagerima masovno, kao otpad, zakopaju ubijeni na više lokacija, pa da se zbog straha od pronalaženja ponovo bagerima iskopaju, utovare na kamione i premjeste u druge masovne grobnice, te da se godinama skrivaju lokacije masovnih grobnica, negira genocid, a njegovi izvršioci, to jest presuđeni ratni zločinci, proglašavaju herojima!

Srebrenica je mjesto u kojem je jula 1995. godine bilo dopušteno da se nemoćan čovjek protjera iz svoje kuće i da mu se imovina silom preotme, da se nevin čovjek ubije samo zato što je musliman, da hiljade nedužnih i preplašenih žena, među kojima i devetogodišnja djevojčica, budu silovane, da kćerka bude obeščašćena naočigled roditelja ili najbližih članova rodbine, kao i da tek rođeno dijete bude zgaženo nogom zločinca – divljaka! Brojna su svjedočenja o svemu spomenutom, koja zbog vremena danas nećemo spominjati, ali vas podsjećam na našu obavezu da spomenute stvari nemamo pravo zaboraviti.

Snaga vjere jednog muslimana ogleda se u njegovom moralnom ponašanju u teškoćama i nevoljama i u istrajnosti na Božijem putu. Musliman, čija vjera u Boga je čvrsta i postojana, neće pokleknuti u teškoćama i tegobama, pa čak ni onda kada je i njegov život u pitanju. Moralna veličina jednog muslimana ogleda se u njegovoj odlučnosti da ustrajno vrši dobra djela, čak i prema onima koji su mu učinili nepravdu.

Dostojanstvo jednog muslimana ogleda se u tome da svima oko sebe, a posebno onima koji su odgovorni, pokaže da pamti i ne zaboravlja dobro niti zlo koje su mu učinili. Muhammed a.s. poučio nas je da nije dobar onaj musliman koji nije zahvalan ljudima na dobru, jer: „Ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Bogu.“  Također nas je poučio da nije odgovoran musliman onaj koji dozvoli da ga „zmija ujede dva puta iz iste rupe“. Zbog toga vjernik ne saginje glavu pred zlom i nasiljem, jer zločinci i nasilnici ne zaslužuju da pred njima pognemo glave, niti da osjećamo strah i strahopoštovanje prema njima. Neka nam uvijek budu na umu Allahove riječi: „I ne bojte ih se, a bojte se Mene, ako ste vjernici.“ (Alu Imran, 175)

Prošlo je dvadeset i šest godina od kada su zločinci iz redova srpskih paravojnih formacija i tzv. vojske i policije RS počinili genocid u Srebrenici. Posljedice tog zla i danas svi osjećamo. Sada mnogo jasnije vidimo da se zlo genocida iz Srebrenice ne može lahko savladati i da će njegov otrov još dugo cirkulirati ovim prostorima. Protiv zla se mora voditi stalna borba; na njega se mora ukazivati, o njemu se mora javno govoriti, ono se mora osuditi i prezreti.

Začuđeni smo da, i pored svih jasnih saznanja i potvrđenih činjenica u sudskim presudama o onome što se dogodilo u Srebrenici jula 95-te, danas svjedočimo ljudskom beščašću, drskosti i aroganciji visokih predstavnika vlasti u ovoj državi i važnih ličnosti, koji zlo genocida u Srebrenici negiraju, žrtve i narod kojem pripadaju vrijeđaju, a zločince podržavaju.

Bez istine i pravde nema dobra u ljudima niti mira među ljudima. Na tuđoj nesreći i uništavanju drugoga niko neće postići vlastiti spas i sreću. Bolju i prosperitetniju budućnost možemo graditi samo na temeljima istine i pravde, te međusobnom poštovanju. Ukoliko istinu zamijeni laž i izostane pravda, ako neko sebe, svoju naciju ili rod bude smatrao vrjednijim u odnosu na druge, onda će nam se zločini iz prošlosti, uključujući i genocid, ponovo događati i u budućnosti.

  1. jula, u nedjelju, okupiti će se vjernici sa različitih strana u Potočarima, da prouče dovu i obave dženazu za 19 identificiranih šehida, među kojima su dvojica mladića: Azmir od 16 i Fikret od 17 godina. Mi vjerujemo da su naši šehdi živi i da se raduju svakoj našoj Fatihi koju im proučimo. Neka svaka naša posjeta šehidskom mezaristanu bude naš zavjet da ćemo ostati okrenuti dobru i miru među ljudima. Budimo svjesni Allahovog obećanja da je žrtvi ostavljena posljednja riječ – dova i da između dove žrtve i Uzvišenog Boga nema zastora.

Gospodaru naš, obraduj naše šehide Tvojom milošću i oprostom, kako si u Svojoj knjizi obećao. Gospodaru naš, zaštiti nas zla dušmana naših, koji prema nama mržnju pokazuju i samilosti nemaju.

Gospodaru naš, pomozi nam da se u prsima našim ne nastani mržnja i osveta prema onima koji su nam nepravdu, nasilje i zlo učinili, već da prema njima uvijek pravedni budemo.

Gospodaru naš, podari nam dobro na ovom svijetu i dobro na budućem svijetu i sačuvaj nas teških iskušenja, bolesti i rata. Amin

Dr. Rešad ef. Plojović