Kurban-bajramska hutba predsjednika Mešihata muftije dr. Mevlud-ef. Dudića

 

U organizaciji Mešihata IZ-e u Srbiji upriličena Centralna Kurban-bajramska svečanost u Islamskom centru Gazilar u Novom Pazaru. Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu kazivao predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Bajramsku hutbu Predsjednika Mešihata prenosimo u nastavku:

 

BAJRAMSKA HUTBA

 

Hvala Allahu, Plemenitom Gospodaru, Vladaru Sudnjega dana, Uzvišenom Stvoritelju koji čovjeka stvori u najljepšem obliku i u njega usadi dio Sebe i Svoga ruha, čime nas odlikova nad ostalim stvorenjima. Hvala Mu na mnogobrojnim blagodatima kojima nas Svojom milošću časti i obećava da ako Mu budemo zahvalni na blagodatima da će nam ih povećati, a ako budemo blagodati poricali, da ćemo Njegovu kaznu osjetiti.

Najljepše salevate i selame donosimo na Allahovog miljenika, našeg uzora i pečata vjerovjesnika, Muhammeda a.s., njegovu čistu porodicu i vrle ashabe, moleći Njega Uzvišenog da se smiluje svima nama i dobrim vjernicima i vjernicama iz ummeta Allahovog Miljenika do Sudnjeg dana.

Svjedočimo da je Uzvišeni Allah Jedan Jedini Bog, Koji sudruga nema i Kome niko ravan nije.  Svjedočimo da je Muhammed a.s. Allahov dž.š. pokorni rob i posljednji vjerovjesnik, kojeg je poslao iz milosti prema svjetovima.

Poštovani vjernici, braćo i sestre, koji posredstvom televizije pratite prijenos bajram namaza.

Osvanuo je 10. dan mjeseca zu-l-hidždže, prvi dan Kurban bajrama, dan žrtve zarad Allahovog zadovoljstva, najvrjedniji dan u godini, shodno riječima Allahovog Poslanika a.s.: „Najvrjedniji dan kod Allaha je dan žrtve, tj. prvi dan Kurban bajrama“ (Ebu Davud), a on je ujedno i najveći dan hadža, jer se u njemu obavljaju sljedeći obredi: bacanje kamenčića na velikom džemretu na Mini, izvršava klanje kurbana, brijanje ili skraćivanje kose, glavni tavaf oko Kabe, sa'j između Safe i Merve i on je blagdan, dan radosti i sreće svih pripadnika islama. Bajramski dani su dani zahvalnosti i veličanja Allaha dž.š. putem tekbira: „Allahu Ekber, Allahu Ekber. La ilahe illallahu vallahu Ekber. Allahu Ekber, ve lillahi-l-hamd – Allah je Najveći, Allah je Najveći. Nema boga sem Allaha. Allah je Najveći i Njemu pripada sva zahvala“, koje smo dužni učiti u danima Bajrama nakon svakog farz namaza kojeg obavimo u džematu, sve do nakon ikindije četvrtog dana Bajrama.

Muslimani širom zemaljske kugle se danas raduju Bajramu, jer su dobili priliku da potvrde svoju pokornost Uzvišenom Gospodaru kroz žrtvovanje dijela svoje imovine.

Znajte, poštovana braćo i sestre, da je nemoguć život na ovom svijetu bez različitih oblika žrtve koju svaki čovjek, htio ili ne htio, mora podnijeti. Naši kurbani koje ćemo danas i u danima Bajrama žrtvovati jesu naš izbor, naža žrtva koju sa radošću i zadovoljstvom izvršavamo u ime Allaha, želeći da nas ona približi našem Gospodaru, moleći Njega Uzvišenog da krv naših kurbana bude zalog kod Njega, da nas sačuva teških iskušenja i ljudskih žrtava u našim porodicama i zajednici, što je osnovni smisao i značenje ovog propisa.

Kurban bajram je dan radosti i veselja za sve muslimane, jer mu prethodi upotpunjenje najvažnijeg obreda hadža, to jest boravak na Arefatu, a to je dan u kojem Milostivi Gospodar oslobodi najveći broj Svojih robova kazne i oprosti im grijehe, shodno riječima Muhammeda a.s.: „Nema nijednog dana u kojem Uzvišeni Allah oslobodi više Svojih robova vatre od dana Arefata.“ (Muslim)

Poštovani vjernici.

Naša ovogodišnja kurban-bajramska radost nije potpuna, kao što nije bila potpuna ni prošle godine, jer smo i ove kao i prethodne godine bili uskraćeni mogućnosti odazvati se na poziv našeg Gospodara da „hadž i umru, u ime Allaha, upotpunimo“, da se u red  Allahovih gostiju upišu i pored Kabe u tavafu ili na Arefatu dovu za nas čine članovi naših porodica, dobri muslimani i džematlije naših prostora.

Iskušenje u liku sićušnog korona virusa, koje je Uzvišeni Allah dao čovječanstvu, uticalo je na naše živote, poremetilo mnoge naše ustaljene običaje i odnijelo brojne žrtve, među kojima su i stotine naših sugrađana, voljenih osoba; naše braće i sestara, roditelja, rodbine, prijatelja, džematlija i komšija. Sjetimo se svih njih u ovom mubarek trenutku prvog bajramskog dana, upućujući dovu Svevišnjem Stvoritelju da se njima i svim našim merhumima smiluje, oprosti grijehe, uvede ih u Džennet, a nas sačuva iskušenja i na Sudnjem danu nas sve skupa sastavi u Džennetu. Amin, ja Rabbe-l-a'lemin.

Osnovna poruka propisa kurbana jeste da čovjek tokom svoga života na ovome svijetu mora održati bliskost sa svojim Gospodarom, prihvatiti Njegovu odredbu i biti strpljiv u njenom podnošenju. Da ne smije dozvoliti da iskušenja, ma kakva ona bila, uzrokuju nepokornost Stvoritelju, jer je to put koji čovjeka udaljava od Allaha dž.š., uskraćuje Njegovu milosti i vodi teškom životu i nesreći na ovom i budućem svijetu. Mu'min – vjernik je nazvan ovim imenom jer vjeruje da je Allah Jedan Jedini Gospodar i uvjeren je da su dobro i zlo, radost i tuga, teškoća i olakšanje sa kojima se suočavamo na ovome svijetu odredba i volja našeg Stvoritelja, kojima nas stavlja na ispite kako bi se utvrdio stepen i iskrenost našeg imana.

Kao što je vjernik uvjeren da su iskušenja na dunjaluku od Gospodara, on vjeruje i da sa svakim iskušenjem, sa svakom poteškoćom, koju dostojanstveno, strpljivo i uz zahvalnost Allahu podnese, dolazi i Allahova pomoć i olakšanje, shodno Allahovom obećanju: „Zaista, s mukom je i last. Zaista, s mukom je i last (olašanje).“ (El-Inširah, 5-6)

Poštovana braćo.

Ibrahim a.s. je epitet „Allahovog prijatelja“ stekao povjerenjem u svog Gospodara onda kada se očekivalo da će to povjerenje nestati, u momentu straha za sopstveni život, tj. kada su ga njegovi sunarodnici – nevjernici bacili u vatru, ili u momentu straha za živote najdražih stvorenja, to jest svoje porodice i djeteta, sina jedinca, Ismaila a.s., dobijenog u dubokoj starosti. Ibrahim a.s. je pokazao jačinu i istinitost svog imana, nije se pokolebao, nije pokleknuo šejtanskim nagovorima i odvraćanju od izvršenja Allahove odredbe. Nije dozvolio da se u njegovom srcu usadi tračak sumnje u Allahovu moć i pomoć. Nije dozvolio da ga grijeh udalji od Božije milosti i obistinilo se Allahovo obećanje – stigla je Allahova pomoć. Ogromna rasplamsala vatra je, Allahovom odredbom, postala za Ibrahima „hladna i spasonosna“. Odlučnost da izvrši zavjet dat Gospodaru, to jest da žrtvuje svoje dijete, rezultirala je Allahovom milošću da se ljudska žrtva i krv zamijeni životinjskom, a neplodna i opasna za život pustinja u kojoj je ostavio svoju porodicu je Allahovom odredbom postala sigurno mjesto, utočište i centar svijeta, ka kojem se okreću lica i za kojim čeznu srca svih muslimana na zemaljskoj kugli, jer je baš na tom parčetu „neplodne pustinje“, po Božijoj odredbi, podignuta prva Allahova kuća na Zemlji, tj. Kaba, kibla svih muslimana do Sudnjeg dana.

Braćo i sestre.

Ako bismo danas analizirali naše živote i naš odnos prema Allahu dž.š. sigurno bismo našli da mnogima nedostaje iskrene vjere i povjerenja u Plemenitog Gospodara. Da, svi kažemo: „Mi smo vjernici, hvala Allahu, imamo vjerničko srce.“ Mnogi obavljaju namaz i poste Ramazan. Sve je veći broj onih koji zekat daju. Ozbiljan je broj i onih koji su hadž obavili. Ima, nažalost, dosta onih koji još uvijek žive u mraku grijeha i nepokornosti Stvoritelju, koji ne žele da im svjetlo vjere osvijetli put. Ali znajte, jačina i istinitost našeg imana koji se manifestuje namazom, zekatom, postom itd. pokazuje se u iskušenjima, u teškim trenucima, lijepim mišljenjem o Allahu kada nas zadese nedaće, spremnošću da pomognemo svim ljudima u iskušenjima, da jedni drugima oprostimo. Jednom riječju, jačina imana svakog od nas se praktično dokazuje i potvrđuje našim djelom.

Bajramski dani koji su pred nama dani su radosti i veselja za vjernike, ali istovremeno su dani pokornosti i ibadeta, naše međusobne solidarnosti i pomaganja siromašnim članovima rodbine i sugrađanima.

Ovo su dani održavanja rodbinskih veza, koje su u našem vremenu, posebno u danima pandemije korona virusa i socijalne distance, prilično oslabljene, te ih trebamo jačati. Dane koji su pred nama trebamo iskoristiti da pojačamo vjerničku bratsku vezu među nama i popravimo naše međusobne odnose. Stoga, nazovimo selam i čestitajmo Bajram jedni drugima, pružimo i čvrsto stisnimo ruku brata muslimana i osjetit ćemo da će nas stisak ruke međusobno približiti, da će kontakt naših ruku uzrokovati zbližavanje naših srca, posebno onih koja su se iz nekih dunjalučkih razloga međusobno udaljila. Allahov Poslanik a.s. je rekao: „Nećete ući u Džennet dok ne budete istinski vjerovali, a nećete istinski vjerovati sve dok se ne budete voljeli. Hoćete li da vas uputim na djelo koje će učiniti da se međusobno zavolite? Nazivajte selam jedni drugima!“ (Muslim)

Obradujmo naše ukućane i članove porodica u danima Bajrama, posebno našu djecu, unesimo radost u njihova srca, jer najbolji imetak je onaj kojeg potrošimo na svoju porodicu, shodno riječima Allahovog Poslanika a.s.: „Najbolji imetak jeste onaj koji potrošiš sa nijetom sadake za članove svoje porodice.“ (Muslim)

Poštovana braćo i sestre.

Uz zahvalnost Allahu dž.š., danas se sjećamo i učimo dovu za sve naše vakife i dobrotvore, iz Sandžaka i dijaspore, ponosne sinove i kćeri rodne grude, koji u vremenu teških iskušenja koja su iza nas, a kojih i sami nisu bili pošteđeni, nisu zaboravili svoj rodni kraj, svoje sugrađane i narod, već su bili sa nama i pomogli nam da dostojanstveno podnesemo Božiju odredbu. Molim Allaha da ih nagradi, da njih i njihove porodice, kao i sve nas, sačuva iskušenja, zaštiti bolesti i zaraze, da im halalom nadoknadi uloženo, uveća i daruje berićet u imetku.

 

*********

 

Uzvišeni Allahu, zbliži naša srca i ujedini naše safove u dini islamu. Smiluj se onima koji su se ogriješili o Tebe, Tvoje iskrene robove i svoju zajednicu, koji su njene redove napustili, smutnju izazvali i jedinstvo muslimana pocijepali. Pokaži im put i podari hrabrosti za povratak Zajednici, a nama snage da ih velikodušno, zarad Tvog zadovoljstva, prihvatimo.

Gospodaru naš, ukabuli sve naše kurbane koje smo u Tvoje ime zanijetili žrtvovati, učini da oni i njihova krv, kao i krv svih naših nevinih žrtava, naših šehida, kojih se ovih dana prisjećamo, budu naš zalog i zaštita kod Tebe, da nas i naše porodice sačuvaš iskušenja.

Plemeniti Allahu, spusti na nas Tvoju milost u danima Bajrama i nemoj nam je uskratiti dok živimo na dunjaluku, a posebno nas nje nemoj lišiti na Sudnjem danu.

Uzvišeni Allahu, osnaži nas povjerenjem i jačinom imana Tvojih odabranih poslanika i učini da se na njih ugledamo. Bože Milostivi, ako mi zaboravimo Tebe, nemoj Ti zaboraviti nas. Ako pogriješimo, podari nam snagu Ademovog a.s. pokajanja. Ako nas povuče mrak krivovjerja, osvijetli nas Ibrahimovim a.s. pravovjerjem. Ako nas zadesi nesreća, pouči nas Nuhovoj a.s. lađi spasa. Ako nas uhvati strah od silnika, osposobi nas Musaovom a.s. hrabrošću. Ako nam se ponudi mržnja, spasi nas Isaovom a.s. ljubavlju. Ako nas siromaštvo natjera da tražimo nafaku po svijetu, osnaži nas Muhammedovom a.s. željom da ne zaboravimo svoj kraj i narod.

Bože Svemogući, ujedini naša srca u vjeri i ljubavi. Učvrsti korake naše u istini i pravdi. Osnaži volju našu u bratstvu i slozi. Gospodaru naš, Ti si mir i spas, od Tebe je mir i spas, molimo Te daruj nam dobro na ovome i na budućem svijetu i zaštiti nas patnje u vatri. Amin.

Poštovani vjernici, braćo i sestre, svima vama, članovima vaših porodica, svim muslimanima u Sandžaku i Srbiji, cijelom ummetu islama, od srca čestitam Kurban bajram, moleći Allaha da vama i svim ljudima dobre volje u njemu daruje sreću i svako dobro.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN