Šef Misije OSCE posjetio Mešihat

Dana 10.09.2021. godine predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić primio je delegaciju Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju koju je predvodio šef Misije OSCE u Srbiji, norveški diplomata, ambasador Jan Bratu.
Tom prilikom, bilo je riječi o aktivnosti Islamske zajednice u toku pandemije korona virusa te problemima sa kojima se ona suočava u situaciji primjene dvojnih standarda od strane lokalnih i državnih organa.
Također, muftija Dudić je naglasio da pored legalne, legitimne i tradicionalne Islamske zajednice postoji niz humanitarnih i nevladinih organizacija koje se, suprotno zakonu, bave vjerskim aktivnostima, a najveći paradžemat je paravjerska tvorevina osnovana 2007. godine.
Ambasador Bratu je istakao da je Islamska zajednica velika i ozbiljna vjerska organizacija te da država jedino u saradnji sa njom može riješiti eventualnu pojavu radikalnih elemenata koji bi bili posljedica primjene dvojnih standarda. Gost je također izrazio mišljenje da se državni organi ne trebaju uplitati u rad vjerskih zajednica već jedino raditi na uređenju okvira njihovog djelovanja.
Na kraju sastanka, g. Bratu je naglasio da Islamska zajednica u OSCE uvijek može imati ozbiljnog partnera u aktivnostima značajnim za društvo.
Predsjednik Mešihata zahvalio se ambasadoru na posjeti uz obećanje da će Islamska zajednica ustrajati u radu na polju opšteg dobra, te da će u njoj OSCE također imati iskrenog partnera na projektima od koristi za sve ljude.