Održan tradicionalni mevlud u Zabrnjici

U subotu, 11.09.2021. godine, u džematu Zabrnjica, Medžlis Islamske zajednice Priboj, upriličen je tradicionalni džematski mevlud koji je proučen prije podne namaza u izvedbi pribojskih imama i specijalnog gosta Farisa Berbića, poznatog izvođača ilahija i kasida iz Kiseljaka u BiH.

Iako je džemat Zabrnjica prilično udaljen od centra Priboja i centrale Islamske zajednice, te da do njega treba preći četiri granična prelaza, to nije bio razlog da se u džamiji ne okupi značajan broj vjernika i uleme iz Sandžaka i BiH. Nakon što je poslije proučenog mevluda u svojstvu domaćina glavni imam MIZ-e Priboj msc. Harun ef. Eminagić poselamio prisutne, izrazivši musafirima hošgeldiju, konstatovao je da je Zabrnjicu na džematskim muradima uvijek posjećivala visoka ulema i zvaničnici Islamske zajednice, među kojima i reisu-l-ulema Sulejman ef. Kemura i Husein ef. Đozo na otvorenju obnovljene džamije davne 1963.

U svojstvu izaslanika predsjednika Mešihata skupu je prisustvovao i obratio se rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe dr. Rešad ef. Plojović ističući važnost očuvanja džemata i njegovanja tradicije koja nas okuplja i čuva naše jedinstvo. U njegovoj pratnji bio je glavni imam MIZ-e Tutin Vahjudin ef. Ćosović. Skup je, također, svojim prisustvom uveličao i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić uputivši prigodan vazu nasihat. Njegovu delegaciju činili su rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Muftijstva goraždanskog Refik ef. Čaušević i glavni imam MIZ-e Rudo Mehrudin ef. Genjga.

Program je završen dovom koju je proučio efendija Genjga. Tokom izvođenja mevludskog programa prisutni su se pridržavali važećih epidemioloških mjera u cilju prevencije korona virusa.

Informativna služba Medžlisa IZ-e Priboj