Muftija Dudić na obilježavanju 30 godina Udruženja Sandžaklija u BiH

U utorak 30.11.2021. u velikoj sali hotela Hils u Sarajevu održana je svečana akademija u povodu dana Sandžaka i 30 godina rada Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini.
Učešće na manifestaciji uzele su brojne delegacije lokalnih samouprava iz Sandžaka i okruženja, među kojima i delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena predsjednikom, muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, u čijoj pratnji su bili dr. Rešad ef. Plojović i Ramiz ef. Hamidović.
Nakon obraćanja predsjednika Udruženja g. Ekrema Lekića, koji je govorio o historijatu nastanka i razvoja Udruženja, te aktivnostima koje se realiziraju i planovima za budućnost, prisutnima se obratio predsjednik Mešihata i glavni muftija čestitajući važan jubilej, naglasivši da su Sandžaklije elitni dio bošnjačkog naroda, koji je najelitniji dio islamskog ummeta. Muftija Dudić je ponovio poziv političkim predstavnicima Bošnjaka u Sandžaku na pomirenje i naglasio nužnost zajedničkog djelovanja u ostvarivanju jedinstva Islamske zajednice, što je preduslov prosperiteta, bolje budućnosti i rješavanja brojnih problema sa kojima se kao muslimani Bošnjaci u Sandžaku i Srbiji suočavamo.
Nakon uvodnih obraćanja uslijedila je dodjela plaketa i priznanja uspješnim Bošnjacima koji su se istakli u pružanju podrške radu Udruženja i pomoći Bošnjacima, kao i uručenje stipendija učenicima i studentima, što je jedna od važnih aktivnosti pomenutog udruženja.