Muftija Dudiću, nisi sam

Dragi muftija Dudiću

Imam potrebu da ti kažem da mislim na tebe. Iz osjećaja ljubavi prema rahmetli muftiji Muameru Zukorliću, osjećam dug prema tebi kao bratu i prijatelju.

Rekao sam ti to u četiri oka, ali imam potrebu da to kažem javno da svi znaju i dostovi i dušmani da nisi sâm, već da imaš odanu braću i iskrene prijatelje u Bosni.

Rahmetli muftija Muamer bio je uzor. On će to i dalje ostati kako tebi tako i svoj sandžačkoj ulemi i sandžačkom narodu.

Uspomena na riječi i djela muftije Muamera trajno će živjeti ne samo u Sandžaku već i na cijelom Balkanu, posebno u Bosni.

Teško se mirimo sa istinom o njegovom iznenadnom preseljenju na Ahiret, ali znamo i vjerujemo da je Allahova volja najpreča.

Allah najbolje zna zašto ga je pozvao Sebi baš sada kada nam je, po našem računu, najviše trebao i kada je najviše mogao uraditi za našu vjeru i naciju.

Ustvari, odlazak velikih ljudi sa dunjaluka nije nikada ni u vrijeme ni po našoj volji zato što su nam potrebni kako bi lakše podnosili dunjalučke brige.

Svima je u Sandžaku rastanak s muftijom Muamerom bio težak, ali njegovoj porodici i tebi je, zasigurno, bio i ostao najteži zato što je amanet vjere i nacije pao na tvoja muftijska leđa.

Znam da si ti duboko svjestan tog amaneta i znam da si stekao mnogo iskustva, radeći s muftijom Muamerom, kako se taj amanet uspješno nosi.

Također, svi smo svjesni da nije moguće muftiju Muamera doslovno imitirati zato što su njegov lik i djelo neponovljivi i zato što nas je Allah Svevišnji stvorio tako da svako od nas ima svoj lik i djelo po mjeri njegove naravi i sposobnosti.

Ti, muftija Dudiću, imaš svoju narav i sposobnost, koja je, također, neponovljiva i dragocjena za bošnjački narod u Sandžaku.

Ti imaš sposobnost da preuzmeš amanet vjere i nacije nakon muftije Muamera.

Ti, muftija Dudiću, imaš sposobnost da staneš na čelo Islamske zajednice u Srbiji, kao čvrste osovine oko koje treba da se savije cijeli vjernički narod bošnjački.

Nikada, a posebno u ovo vrijeme velikih iskušenja i stradanja bošnjačkog naroda od genocida, nije bilo nijednog razloga za bilo kakve podjele u Bošnjaka, a posebno podjele unutar Islamske zajednice.

Nažalost, dušmani su se dosjetili, pa su udarili gvozdenom šakom tamo gdje su neki slabići u Bošnjaka bili najslabiji: „Podijeli, pa vladaj.“

Uvjeren sam da ćeš ti hrabro i mudro kao i do sada činiti sve da dođe do ujedinjenja Islamske zajednice u Srbiji. U tom smislu, možeš računati na moju iskrenu pomoć i podršku.

Ali ne samo u vezi s tim, već i u vezi bilo kojeg drugog pitanja stojim ti na raspolaganju kao brat i prijatelj.

Uvjeren sam da su Bošnjaci u Sandžaku danas zreli i kao vjera i kao nacija više nego ikada da znaju da im nema drugog puta već da se uhvate svi za jedno čvrsto Allahovo uže na putu svoje slobode i časti, kojoj ih je učio rahmetli muftija Muamer Zukorlić i kojoj ih sada ti vodiš uz Allahovu pomoć na čast i ponos svih Bošnjaka muslimana od mašrika do magriba, jer im je to jedinstvo u Allahovom užetu uvjet, kao i nama u Bosni, da žive i umru kao muslimani.

Poštovani muftija Dudiću, uz izraze poštovanja, učim dovu Svevišnjem Allahu da ti olakša breme kojeg sada nosiš u ime naše vjere i nacije u Sandžak-i Šerifu. Amin.

Piše:  Akademik Mustafa Cerić

Glas islama 315, decembar 2021.

Rubrika:Tema broja