Akademik Muamer Zukorlić

Akademik Muamer Zukorlić rođen je 1970. godine u selu Orlje – Tutin. Nakon završetka Gazi Husrev-begove medrese, studije šerijatskog prava (usuli fikh) okončao na Islamskom univerzitetu El-Emir Abdel-kadir u Konstantini (Alžir), postdiplomske studije iz oblasti egzegeze Kur’ana (tefsir) na Univerzitetu El-Džinan u Tripoliju (Libanon), a doktorsku tezu iz epistemologije na Internacionalnom univerzitetu u Novome Pazaru.

Bio je dugogodišnji profesor Gazi Isa-beg medrese u Novom Pazaru, kao i na Islamskoj pedagoškoj akademiji (danas Fakultet za islamske studije) čiji je osnivač i prvi dekan. Osnivač je Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i prvi rektor, te dugogodišnji predsjednik ove visokoškolske institucije. Jedan je od utemeljitelja Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i njen generalni sekretar.

Od osnivanja Mešihata Islamske zajednice Sandžaka 1993. godine do 2007. godine bio je na poziciji muftije sandžačkog, a od 2007. godine do 2014. godine glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, te od 2014. do 2016. muftija sandžački. Obnovitelj je rada Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru, te inicijator osnivanja njenih odjeljenja u Rožaju, Preševu i Tutinu. Osnovao je mrežu predškolskih vrtića Reuda i školskog mekteba Wildan.

Između ostalih organizacija, utemeljitelj je i incijator osnivanja: Izdavačke kuće El-Kelimeh 1993, Internacionalne humanitarne organizacije (IHO) koja kasnije prerasta u Centar za humanitarni rad Hajrat 1995, Muslimanskog omladinskog kluba (MOK) 1999, Zajednice sandžačke dijaspore 2003, Udruženja žena Merjem 2007, Udruženja uleme Islamske zajednice u Srbiji 2007, Agencije za sertificiranje halal kvaliteta 2007, Bošnjačke kulturne zajednice 2009, Islamskog radija Refref 2009, Škole Kur’ana Časnog 2010, Sandžačke biznis asocijacije (SABA) 2010, Instituta za izučavanje genocida i zločina 2011, Islamskog kulturnog centra Altun alem 2011, Bošnjačke nacionalne fondacije 2011, Svjetskog bošnjačkog kongresa 2012, te Matice bošnjačke 2016. godine. Autor je pet knjiga i više desetina naučnih radova. Učesnik nekoliko stotina međunarodnih konferencija i simpozija. Dao je više hiljada intervjua u svim vrstama medija.

Bio je predsjednik Stranke pravde i pomirenja, narodni poslanik, te potpredsjednik Skupštine Republike Srbije i predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo. Radio je kao predavač na Internacionalnom univerzitetu i Fakultetu za islamske studije. Bio je član Izvršnog vijeća Rabite – Svjetske islamske lige. Kao gostujući profesor po pozivu održao je više predavanja na univerzitetima širom svijeta i nekoliko stotina tribina.

 

Glas islama 315, decembar 2021.

Rubrika:Tema broja