Vrijednost dana petka

Uzvišeni Allah, Subhanehu ve Te’ala, odabira onoga koga On hoće i ono što On hoće od Svojih stvorenja i On Uzvišeni Jedini zna šta je mudrost toga. Pa u veličanje Allaha, Subhanehu ve Te’ala, spada i veličanje onoga što je On, Subhanehu ve Te’ala, odabrao. I najbolje čime se rob može približiti Allahu, Subhanehu ve Te’ala, jeste robovanje Njemu Uzvišenom u vremenima koja je On, dželle še›nuhu, odabrao. Jedan od dana koji je Allah, Subhanehu ve Te’ala, odabrao i odlikovao ga nad ostalim danima, i po njemu nazvao cijelu suru u svojoj plemenitoj knjizi, jeste يوم الجمعة   tj. dan petka.
Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Najbolji dan koji je sunce obasjalo je dan petka.“ (Hadis bilježi Muslim)
Zakleo se Allah, Subhanehu ve Te’ala, u Kur’anu ovim mubarek danom, pa je rekao:
{ وَشَاهِدࣲ وَمَشۡهُودࣲ }
[Sura El-Burūdž: 3]

Kaže ibn Abbas, radijallahu anhu, tumačeći navedeni ajet: “Eššahid je dan petka, a mešhud je dan Arefata. Od vrijednosti dana petka je to što je Allah, Subhanehu ve Te’ala, upotpunio u njemu stvaranje nebesa i Zemlje.“
Također, u ovom mubarek danu desio se događaj koji je ponos i počast za Adema, alejhisselama, i njegovo potomstvo, te događaj koji se neće zaboraviti do Dana sudnjeg. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “U njemu, tj. u petak je Allah, Subhanehu ve Te’ala, stvorio Adema, alejhisselam, u njemu ga je uveo u Džennet i u njemu ga je izveo iz Dženneta.“ (Hadis bilježi Muslim)
Od odlika dana petka nad ostalim danima je i to što je Allah, Subhanehu ve Te’ala, u ovom mubarek danu upotpunio Svoj din, našu lijepu vjeru islam. Došao je Jevrej kod Omera Ibn Hattaba, radijallahu anhu, pa mu je rekao: “Ya Emirul Mu’minin, o halifo pravovjernih, doista vi u vašoj knjizi Kur’anu imate ajet koji učite, kada bi taj ajet bio nama Jevrejima objavljen mi bismo dan Objave tog ajeta uzeli za praznik.“ Omer, radijallahu anhu, ga upita koji je to ajet? A Jevrej mu odgovori:
{ٱلۡیَوۡمَ أَكۡمَلۡتُ لَكُمۡ دِینَكُمۡ وَأَتۡمَمۡتُ عَلَیۡكُمۡ نِعۡمَتِی وَرَضِیتُ لَكُمُ ٱلۡإِسۡلَـٰمَ دِینࣰاۚ}

„Danas sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan Sam da vam islam bude vjera.“ [El-Māide: 3]
Omer, radijallahu anhu, na to reče: “Doista, ja znam dan kada je ovaj ajet objavljen i mjesto gdje je objavljen. Objavljen je Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, na Arefatu, u petak. (Hadis je muttefekun alejhi). Ovo je dan koji je Allah, Subhanehu ve Te’ala, odabrao za nas i uputio nas na ovaj dan kada su drugi po pitanju ovog dana zalutali. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Uzvišeni Allah je dao da oni koji su bili prije nas zalutaju po pitanju ovog svetog dana. Jevreji su odabrali subotu, kršćani nedjelju, pa je Allah, Subhanehu ve Te’ala, doveo nas i uputio nas na petak. On Uzvišeni je učinio da redoslijed bude: petak, subota, nedjelja i na isti način kao što subota i nedjelja prate petak i oni će na Sudnjem danu biti iza nas. Mi smo posljednji na ovom svijetu, a prvi kojima će na Sudnjem danu biti presuđeno prije ostalih stvorenja. (Hadis bilježi Buhari)
I zbog toga što je Allah Uzvišeni nama podario ovaj mubarek dan, zbog toga nam zavide jevreji kako nas to obavještava naš Poslanik sAllallahu alejhi ve sellem: “Doista nam Jevreji ne zavide ni na čemu kao što nam zavide na tome što nas je Allah uputio na dan petka. (Hadis bilježi imam Ahmed)
U danu petka podižu se čovjekovi stepeni i brišu mu se grijesi. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Pet dnevnih namaza i džuma do džume brišu grijehe koji se počine između toga, osim velikih grijeha.“ (Hadis bilježi Muslim). U danu petka Allah, Subhanehu ve Te’ala, časti Svoje robove trenutkom u kome se ne odbija dova. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Doista, u petku ima jedan trenutak, ukoliko ga vjernik potrefi moleći Allaha, Subhanehu ve Te’ala, neće nizašta zamoliti Allaha, Subhanehu ve Te’ala, a da mu Allah neće uslišati tu dovu.“ (Hadis bilježi Muslim)
A to su posljednji sati dana petka, od poslije ikindije, pa do akšama. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Tražite taj trenutak u posljednjim trenucima dana petka, a to je od ikindije, pa do neposredno pred akšam.“ (Hadis bilježi Ebu Davud)
Kaže imam Ahmed, rahimehullah: “Najviše hadisa koji se prenose od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, vezano za ovaj trenutak kada se dova ne odbija, jesu trenuci od ikindije, pa do pred akšam.“
Sudnji dan, jedan od najveličanstvenijih dana kod Uzvišenog Allaha, Subhanehu ve Te’ala, desit će se upravo u petak. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “I samo se u petak može dogoditi Sudnji dan.“ (Hadis bilježi Muslim)
Ovaj mubarek dan, dan petka, nije samo vrijedan na ovom dunjaluku već ima itekako svoju vrijednost na Ahiretu jer će upravo u njemu vjernici doživjeti svoju najljepšu nagradu u Džennetu, a to je viđenje Allaha, Subhanehu ve Te’ala. Kaže Allah, Subhanehu ve Te’ala:

{ لَهُم مَّا یَشَاۤءُونَ فِیهَا وَلَدَیۡنَا مَزِیدࣱ }
„U njemu će imati što god zažele – a od Nas i više.“ [Kāf: 35]

Poznati mufessiri i tumači Kur’ana su rekli da ove riječi Allaha, Subhanehu ve Te’ala, ‘’a od nas i više’’ znače to da će vjernici gledati u Lice Allaha, Subhanehu ve Te’ala.
Enes, radijallahu anhu, kaže: “Allah, Subhanehu ve Te’ala, će im Se pokazivati svakog petka i u zamjenu za njihovo okupljanje na dunjaluku petkom na džumi Allah će im to okupljanje zamijeniti ljepšim i boljim okupljanjem na Ahiretu u Džennetu. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Doista, u Džennetu ima pijaca na kojoj će se stanovnici Dženneta okupljati svakog petka kao što su se okupljali na dunjaluku. Pa će ih puhnuti blag vjetar u njihova lica i njihovu odjeću, te će im se povećati njihova ljepota. Pa će se vraćati svojim porodicama, a njihove porodice će im reći: ‘Tako nam Allaha, vratili ste se još ljepši nego što ste otišli’, a onda će oni svojim porodicama reći: ‘Tako nam Allaha i vi ste ljepši nego što ste prije bili.’“ (Hadis bilježi Muslim)
Petak je poseban dan kod Allaha, Subhanehu ve Te’ala. U njemu se nalaze ibadeti koji se ne nalaze u drugim danima. Zato je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, učio petkom na sabahskom farzu suru Sedžda na prvom rekatu i suru Insan na drugom rekatu.
Također se ovaj dan razlikuje od ostalih dana po tome što je u ovom danu od prakse i sunneta Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da se čovjek okupa, uzme abdest, lijepo namiriše, obuče svoju najljepšu odjeću i krene na džumu. Od vrijednosti dana petka je i to što na vratima svakog mesdžida stoje meleki i zapisuju imena onih koji dolaze na džumu, a kada se imam popne na minber, oni ostave svoje spiskove i sjednu zajedno sa klanjačima da slušaju hutbu. (Hadis je Muttefekun alejhi).
Od stvari koje je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio tokom džume je da čovjek preskače ljude kako bi sebi našao mjesto u prvim redovima, već treba da sjedne ondje gdje nađe mjesto. Također, od stvari koje je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, strogo zabranio, a to je stvar koja čovjeku kvari džumu, jeste to da čovjek progovori jednu jedinu riječ za vrijeme hutbe, pa čak i to da kaže drugom čovjeku šuti, pokvario je džumu. (Hadis je Muttefekun alejhi).
Hutbe Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovih pravednih halifa bile su kratke i jasne i sastojale su se od jasnih poruka i pouka uzetih iz Kur’ana i sunneta Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koje su imale za cilj da vjernike podstaknu na razmišljanje o Allahu, Subhanehu ve Te’ala, da ih podsjete na smrt i na Ahiret, kao i to da zahvaljuju Allahu, Subhanehu ve Te’ala, na blagodatima koje im je podario.
Nakon farza džume, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao je četiri rekata. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Kada neko od vas klanja džumu namaz, neka nakon toga klanja još četiri rekata.“ (Hadis bilježi Muslim).
Nakon izlaska i završetka džume, Allah, Subhanehu ve Te’ala, nam je u S knjizi rekao:
{ فَإِذَا قُضِیَتِ ٱلصَّلَوٰةُ فَٱنتَشِرُوا۟ فِی ٱلۡأَرۡضِ وَٱبۡتَغُوا۟ مِن فَضۡلِ ٱللَّهِ وَٱذۡكُرُوا۟ ٱللَّهَ كَثِیرࣰا لَّعَلَّكُمۡ تُفۡلِحُونَ }

„A kad se namaz završi, onda se po zemlji raziđite i za Allahovim dobrima tragajte i Allaha mnogo spominjite, da biste uspjeli.“ [El-Džumu’a: 10]
Onaj koga prođe ovaj mubarek dan, a ne iskoristi ga u ibadetu, prošlo ga je veliko dobro. A onaj ko ne bude došao na džumu namaz iz nemara ili lijenosti, Allah, Subhanehu ve Te’ala, će mu zapečatiti srce i upisat će ga među one koji su nemarni. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Ili će ljudi paziti na džumu namaz, ili će Allah zapečatiti njihova srca i upisat će ih u one koji su nemarni.“ (Hadis bilježi Muslim)
O opasnosti ostavljanja džume namaza govori nam i hadis Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u kome kaže: “Dođe mi da ostavim nekog od ashaba da klanja ljudima džumu, a ja da odem i da zapalim kuće svakom onom ko nije došao na džumu.“ (Hadis bilježi Muslim)
Onaj koji bude iskoristio ovaj mubarek dan u ibadetu, uz Allahovu pomoć bit će potpomognut od Allaha Uzvišenog ostale dane u sedmici.

Glas islama 316

Autor:Ammar-ef. Nuhambašić

Rubrika: Islamske teme