Islamska zajednica je naša matica

Na samom početku našeg razgovora, osvrnimo se na aktivnosti Mreže mladih Vašeg Mešihata u 2021. godini. Kakvi su postignuti rezultati i jeste li kao koordinator zadovoljni postignutim?

Nakon zahvale Uzvišenom Allahu i salevata na našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, želio bih da se zahvalim Radiju BIR i Vama lično na ukazanoj prilici da predstavimo mrežu mladih u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji, naš dosadašnji rad i neke od planova za naredni period, ako Bog da.
Naime, želio bih na samom početku da se predstavim ukratko Vašim slušaocima. Ja sam Ammar Nuhambašić, rođen sam u Novom Pazaru gdje sam završio osnovno i srednje obrazovanje, a nakon Medrese Gazi Isa-beg odlazim na studije u grad Allahovog Poslanika u Medinu i odmah po završetku studija vratio sam se u svoj rodni grad Novi Pazar i odmah se stavio na raspolaganje Islamskoj zajednici. Već narednih dana Islamska zajednica me je pozvala i obavijestila da ću preuzeti emanet imama Altun alem džamije, jedne od najstarijih džamija u Novom Pazaru, a samo nakon nekoliko mjeseci uslijedilo je moje imenovanje na čelo Mreže mladih ili Muslimanskog omladinskog kluba od strane Islamske zajednice, kojoj se ovom prilikom i zahvaljujem na ukazanom povjerenju. Dakle, imenovan sam za generalnog koordinatora Mreže mladih (Muslimanskog omladinskog kluba).
Znači, nekoliko mjeseci sam na čelu Mreže mladih ispred našeg Mešihata Islamske zajednice u Srbiji tako da Vam ne mogu puno govoriti o nekom prethodnom periodu, ali ukratko Vam mogu reći da sam zatekao veoma stabilno stanje u Mreži mladih, veoma pozitivnu atmosferu, ali istina zatekao sam i veliku želju i energiju za određenim reformama koje su evo, hvala Allahu Uzvišenom, i krenule.
Kada kažem reforme mislim na svojevrsno podizanje Mreže mladih na mjesto koje joj pripada u društvu kroz nastavljanje dosadašnjih aktivnosti, ali isto tako i kroz određene inovacije i kreativnosti gdje ćemo ponuditi omladini sve ono što ona traži kako bi bili servis ili alternativa toj omladini. Zato mogu slobodno reći da vrijeme Mreže mladih ili Muslimanskog omladinskog kluba tek dolazi, ako Bog da, i nadam se da će omladina prepoznati naš rad, trud i zalaganje i da će nam dati podršku u svim našim aktivnostima. Što se tiče aktivnosti Mreže mladih u našem Mešihatu u nekom prethodnom periodu, one su bile raznog karaktera. Uglavnom su to bile edukativne aktivnosti kroz tribine, predavanja, sijela i druženja sa omladinom, ali nerijetko i humanitarne akcije, posebno tokom proteklog perioda kojeg je obilježila pandemija, kao i mnoge kulturne i sportske aktivnosti kroz razne izlete, sportske termine i tako dalje. Generalno sam zadovoljan dosadašnjim aktivnostima, ali ćemo svakako nastaviti raditi na daljem unapređivanju i kreativnostima.

Kakva je spremnost mladih Vašeg Mešihata da doprinesu svojim radom i zalaganjem? Kakve se kvalitete tih mladih ističu?

Mešihat Islamske zajednice i generalno Sandžak uvijek je imao prepoznatljivu, vrijednu i veoma kvalitetnu omladinu. Najbolji primjer za ovo što govorim je rahmetli akademik muftija Muamer-ef. Zukorlić koji je imao svega 23 godine kada je imenovan za muftiju. Njegov prvi saradnik i prijatelj, a sadašnji predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić je tada imao svega 26 godina. Oni su zatekli stanje u Islamskoj zajednici i generalno u gradu veoma loše. Veoma težak period je to bio, topovi okrenuti ka Novom Pazaru, Islamska zajednica u pepelu nakon perioda komunizma. Oni su uspjeli da podignu Islamsku zajednicu zajedno sa ostalim saradnicima koji su im se priključivali, a koji su također bili mladi i zajedno sa džematlijama napravili su jednu od najorganiziranijih islamskih zajednica u svijetu, gdje imate cijeli spektar obrazovnih ustanova od vrtića do fakulteta i čak Internacionalnog univerziteta. Zato je to jedno Božije čudo šta su oni u tako teškom periodu uspjeli da naprave od Zajednice i od grada u kome živimo.
Ovaj primjer sam spomenuo prosto da Vam dočaram o kako kvalitetnoj i spremnoj omladini se radi. Naravno da je na nama mladima da slijedimo njihov primjer, da budemo predani i požrtvovani tim emanetima i ciljevima za koje su se oni borili i, ako Bog da, uspjeh je zagarantiran.

Koliko je važno da platforma kakva je Mreža mladih bude važan pokazatelj zrelosti i ozbiljnog i odgovornog društvenog pristupa omladinaca?

Omladina je budućnost svakog naroda i stub i kičma jedne zajednice i ukoliko budemo imali zdravu omladinu, svjesnu i odgojenu omladinu, odgojenu u duhu vjere, kulture, nacije i ostalih naših vrijednosti, ako Bog da, možemo se nadati svjetlijoj budućnosti. Mislim da je veoma važno da ova platforma Mreže mladih ili Muslimanskog omladinskog kluba zaživi u našem društvu i zajednici i da bude orijentir mladim ljudima. Da se omladina identificira kroz ovu našu platformu jer jedino kroz institucionalno djelovanje, kao što je to slučaj sa Mrežom mladih, to je ispravan način i jedini put ka očuvanju našeg vjerskog, nacionalnog i kulturnog identiteta. Sve ostalo nas vodi u sunovrat i propast. Mi ovdje u Sandžaku imamo razne organizacije, vladine ili nevladine, koje djeluju na onom našem prostoru, ali jedino Mreža mladih ili Muslimanski omladinski klub djeluje u sklopu jedine legalne i legitimne Islamske zajednice koja je naša matica iz koje su potekle sve važne institucije za muslimane Bošnjake na ovim prostorima. Zato je veoma važno i na tome ćemo, ako Bog da, raditi da se naša omladina stalno osvješćuje i da bude svjesna važnosti institucija te da je to jedini način da opstanemo u ovakvim okolnostima koje imamo. Nadam se, ako Bog da, da ćemo kroz naše djelovanje, aktivnosti i zalaganje u tome i uspjeti.

Glas islama 316

Rubrika: Razgovor s povodom