Održana proširena sjednica Mešihata

Dana 17.02.2022. godine, na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru, održana je proširena sjednica Mešihata Islamske zajednice u Srbiji kojoj su pored članova Mešihata prisustvovali rukovodioci ustanova te predsjednici i glavni imami medžlisa Islamske zajednice.

Nakon podnošenja izvještaja o radu ustanova i medžlisa Islamske zajednice u 2021. godini i iscrpne rasprave, usvojeni su uz konstataciju da su se u protekloj godini intenzivirale mnoge aktivnosti, a s obzirom da je Islamska zajednica stabilna i snažna institucija da se u narednom periodu akcenat treba staviti na jačanju kvaliteta na svim nivoima njenog rada.

Mešihat je na osnovu ukazane potrebe na funkciju muftije beogradskog imenovao dr. Rešad ef. Plojovića, za upravnicu Predškolske ustanove Reuda Aidu Rašljanin, a za njenu pomoćnicu Elviru Mekić.

Na sjednici je utvrđena visina sadekatu-l-fitra za nastupajući Ramazani šerif, te odlučeno da Vjersko-prosvjetna služba Mešihata izvrši neophodne pripreme za realizaciju ramazanskih aktivnosti na terenu u saradnji sa muftijstvima i medžlisima Islamske zajednice.

Također, verifikovano je pet novih uvakufljenja zemljišta sa objektima u Novom Pazaru, Petnjici, Beranama i Kraljevu, ukupne površine preko 28 ari, te usvojeni prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine.

Imajući u vidu nemjerljivu ulogu prvog predsjednika Mešihata u jačanju, afirmaciji i odbrani Islamske zajednice, ustanovljena je nagrada „Muftija akademik Muamer ef. Zukorlić“ koja će se godišnje dodjeljivati.