Predsjednik Mešihata na svečanosti u džematu Fedžr u Minhenu

U prostorijama džemata Fedžr u Minhenu, 19.02.2022. godine, održana je svečanost u povodu potpisivanja ugovora za kupovinu novih prostorija i proširenja dosadašnjih.

Na početku ašere je proučio muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović.

Prisutne je poselamio domaćin i glavni imam Bavarske regije Izet ef. Bibić koji je kazao da je usred pandemije za jednu večer prikupljeno preko milion eura za kupovinu dodatnih prostorija džemata.

Za sve ono što smo danas dugujemo svojim roditeljima, svojim majkama, što je i bila jedna od poruka skupa, pa je Hamza Škrijelj izveo kasidu “Majka”.

Gost večeri, predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, u svom obraćanju istakao je da je zajednica Bošnjaka u Minhenu ponos Islamske zajednice.

“Ko nije zahvalan ljudima, nije ni Allahu. Zato smo mi zahvalni ovom džematu i ovom imamu za sve što su učinili u svrhu podizanja islamskih ustanova u Sandžaku… Allah nas poziva da trgujemo sa Njim, da se na Allahovom putu borimo svojim imecima i životima. Svaki ajet o borbi na Allahovom putu prvo počinje sa imetkom, pa sa životima. Vi ste se ovdje u ovom džematu odlučili da sa Allahom trgujete. Nekoliko stotina džematlija odlučili su se da kupe nekoliko stotina kvadratnih metara, da to bude njihov zalog za budući svijet. E to su pravi vjernici, pravi borci na Allahovom putu… Obišao sam sve naše džemate po svijetu, a ovaj džemat je primjer. Budite ponosni na to. Ali znajte da možete još mnogo više. Odlučili ste odazvati se Allahovom pozivu. Takmičite se u dobrim djelima. To je ono što će vas sačekati u kaburu… Allah je rahmetli Muftiju uzeo kada je bio na vrhuncu slave. Uzeo ga je kada je bio najskuplji. Mislim da se i Arš potresao uslijed njegove smrti i da mu je na hiljade meleka bilo na dženazi. To je dokaz da je samo Allah Vječan, a da je sve drugo prolazno. On je bio jedan od inicijatora za osnivanje ovog džemata, pa ga se prisjetimo Fatihom”, završio je svoje obraćanje predsjednik Mešihata.

Izet ef. Bibić uručio je zahvalnicu muftiji Dudiću za nesebičnu podršku radu i razvoju džemata Fedžr.

“Prvi put džemat Fedžr uručuje nekom zahvalnicu. Historija će pamtiti da je ona otišla u ruke muftije Dudića. On je to zaista zaslužio. Ponos je bilo imati ga za profesora, za direktora, za muftiju i za prijatelja”, kazao je efendija Bibić.

Polaznici mekteba počastili su prisutne ilahijom, a dovu na kraju proučio muftija Nedžad ef. Hasanović.


Foto: SANA