Muftija Plojović: Islam je vjera mira i suživota

U petak, 25.02.2022. godine, muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović gostovao je u jutarnjem programu TV Happy povodom hapšenja Igora Despotovića iz Beograda, optuženog da je pripremao terorističke akcije u Srbiji i bio u kontaktu sa ekstremnim grupama iz Evrope koje su regrutovale i slale dobrovoljce na ratišta u Siriju.

Muftija Plojović je kazao da je pogrešno terorističke akte i teroriste pripisivati islamu, naglasivši da sam naziv vjere islam označava mir i sigurnost, što znači da isključuje i zabranjuje bilo kakvo nasilje sa ciljem nametanja vjere ili vjerskih normi, a posebno zabranjuje ugrožavanje sigurnosti i ubistva nedužnih ljudi, bez obzira na njihovu vjeru ili naciju, smatrajući to najvećim grijehom.
Također, zahvalio je državnim organima i većini medija u Srbiji koji imaju sluha da u izvještavanju o ovim problemima izbjegavaju kvalifikacije “islamski terorizam” i sl., čiji je cilj predstavljanje islama vjerom nasilja i straha, što pozitivno utiče da muslimani u Srbiji, koji tradicionalno njeguju dobre odnose sa svojim komšijama, slijedeći izvorni, umjereni, srednji put islama, ne osjećaju ugroženost niti strah zbog postupaka pojedinaca koji su pogrešno razumjeli i tumače vjeru.
Nakon gostovanja, prije džuma namaza, upriličen je sastanak sa imamima i rukovodstvom Beogradskog medžlisa, kojem su prisustvovali glavni imam Islamskog centra u Beogradu mr. Sead ef. Šaćirović i Mirsad ef. Bećirović, direktor CHR Hajrat. Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima i aktuelnim problemima sa kojima se suočavaju muslimani u Beogradu i okruženju, te načinima njihovog prevazilaženja.

Muftija Plojović je posjetu Medžlisu IZ-e Beograd okončao predvodeći džumu namaz u Islamskom centru i ovome gradu.