Muftija sandžački na hutbi u džamiji Ahmeda vojvode: Kvalitet, a ne kvantitet dobrih djela

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević održao je, 25.02.2022. godine, hutbu u džamiji Ahmed vojvode u prijestolnici Sandžaka, Novom Pazaru.
U hutbi je komentirao jednu od najsadržajnijih dova koja se bilježi u vjerodostojnim hadisima kod Ebu Davuda, a od poznatog ashaba Muaza ibn Džebela. Resulullah alejhi selam je podučio ovog plemenitog ashaba da na kraju svakog namaza izgovori sljedeće riječi: “Allahumme einni ala zikrike, ve šukrike ve husni ibadetike”, to u prijevodu na bosanskom jeziku znači: “Gospodaru moj, pomozi mi da Te spominjem, zahvaljujem Ti se i na najljepši način ibadet izražavam.”
Ova dova sadrži suštinu vjere. Prije svega, hadis je dokaz da nema činjenja dobrih djela bez Božije podrške i pomoći. Spominjanje Allaha jedan je od najlakših i ujedno najbitnijih ibadeta, ali koji čine samo najsretniji. Zahvalnost je temelj vjere, a suprotno tome je nezahvalnost – kufr. I na kraju je smjernica za kvalitet u izražavanju ibadeta Stvoritelju jer kvantitet nije vrijedan sam po sebi. Najveći stepen dina – vjere jeste stalno se ponašati kao da gledamo Allaha ili, u najmanju ruku, imajući svijest da nas On stalno motri.
Dova se izgovara prije ili poslije selama u namazu, a nema smetnje da se uči općenito bilo kada. Priča nam ukazuje da je druženje sa učenim ljudima uvijek produktivno, zaključio je muftija Kujević.
Informativna služba Muftijstva