Održano predramazansko savjetovanje imama u Tutinu

U petak, 04.03.2022. godine, nakon jacije namaza, predsjednik Mešihata i glavni muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa delagicijom: muftijom beogradskim dr. Rešad ef. Plojovićem, muftijom sandžačkim hfz. Abdurrahman ef. Kujevićem i muftijom novosadskim hfz. Nedžad ef. Hasanovićem, shodno odluci sa posljednje sjednice Mešihata, otpočeo je serijal predramazanskih savjetovanja, koje je upriličeno u Tutinu za imame ovog Medžlisa.

Nakon uvodnih riječi glavnog imama Medžlisa Vahjudin ef. Ćosovića, prisutnim imamima obratili su se članovi delegacije i predsjednik Mešihata muftija Dudić, koji je ukazao na važnost kvalitetnih priprema za svakog imama koje trebaju prethoditi Ramazanu, gdje svaki imam treba blagovremeno sačiniti program djelovanja i plan ramazankih aktivnosti u svom džematu. 

Naglašena je važnost jačanja institucionalne svijesti i date su instrukcije za djelovanje imama u Ramazanu, posebno kroz podršku Bejtu-l-malu i svim aktivnostima Islamske zajednice koje se realiziraju iz ovog fonda. 

Nadležne službe Islamske zajednice će pratiti aktuelno stanje i blagovremeno izdati uputstvo imamima za Ramazan. 

Prije savjetovanja upriličena je svečana dodjela džuba i ahmedija za imame od strane muftije Dudića, koje je rukovodstvo Medžlisa obezbjedilo za sve svoje imame.Takođe, ovom prilikom su dodijeljene i četiri umre za imame Medzlisa IZ-e Tutin i to: Nermin ef. Smailagiću, Semir ef. Jašareviću, Mersudin ef. Mavriću i Džengis ef. Ćoroviću.