PRVA RAMAZANSKA HUTBA – 1443. H.G.

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, na nebrojanim blagodatima kojima nas počasti. Hvala Njemu Uzvišenom što nas učini sljedbenicima Svog miljenika, našeg Poslanika i najljepšeg uzora, Muhammeda s.a.v.s., na kojeg donosimo iskrene salevate i selame, moleći Milostivog Gospodara da nam ne uskrati njegov šefa'at na Sudnjem danu.

Poštovana braćo, Uzvišeni Allah u Kur'ani kerimu kaže: „O vjernici, propisuje vam se post, kao što je bio propisan onima prije vas, da bi ste bili bogobojazni.“ (El-Bekare, 183)

Sa zahvalnošću Plemenitom Gospodaru i radošću smo dočekali mubarek Ramazan i evo smo u njegovom sedmom, džumanskom danu, najvrjednijem od svih drugih dana ovog i svakog drugog mjeseca, jer se u njemu sastajemo u našim džamijama, Allahovim kućama na Zemlji, odazivajući se na Njegov poziv, pokazujući pokornost Uzvišenom Gospodaru i jačajući jedinstvo naših džemata.

Blagoslovljeni dani mubarek mjeseca, čiji je početak milost, sredina oprost, a kraj zaštita i spas od džehennemske patnje, nezaustavljivo protiču i evo smo na kraju njegove prve trećine, što treba svakoga od nas podsjetiti i na našu prolaznost na ovome svijetu, te da sa svakim danom Ramazana kojeg ispratimo i naš život na ovome svijetu se skraćuje i sve nam je bliži odlazak sa dunjaluka i susret sa Melekom smrti, kojeg niko neće biti pošteđen, što nas treba motivisati da svaki novi dan svog života, a posebno svaki dan u Ramazanu, iskoristimo na najbolji način, kao da je naš posljednji Ramazan i posljednji dan našeg života, čineći što više dobra u njemu.

Vjernici se raduju Ramazanu, jer je on posebna prilika da naše stanje popravimo, da se bremena naših grijeha oslobodimo, da našu vezu sa Gospodarom učvrstimo, da naše duše ibadetom posta, namaza, zikra i učenjem Kur'ana ojačamo i napojimo. Ali isto tako Ramazan je prilika i da naše odnose u porodici i zajednici popravimo, da naše safove ojačamo, da rodbinske veze učvrstimo, da solidarnost jednih prema drugima praktično pokažemo, da onima koji su muhtačni pomognemo, da gladnoga nahranimo, jetima obradujemo, da Allaha Uzvišenog molimo, istigfar činimo i sa podignutim rukama u dovi Njemu na blagodatima zahvaljujemo, da od Njega oprost, uputu, pomoć, zaštitu i sreću za sebe, svoju porodicu i sve koje volimo zatražimo.

Dani i noći mjeseca Ramazana su najvrjedniji trenuci kod Uzvišenog Allaha: naše disanje u njemu je tesbih i veličanje Gospodara, spavanje ibadet, miris iz usta postača je Uzvišenom draži od mirisa miska, meleki mole Allaha za oprost postačima i doista, kako nas obavještava Allahov Miljenik a.s.: „Najveći gubitnik je onaj ko bude lišen Allahovog oprosta u ovom veličanstvenom mjesecu.“

Poštovana braćo. Pored posta našeg tijela, to jest uzdržavanja od hrane, pića i udovoljavanja strastima, čuvajte vaše jezike, oborite vaše poglede i ne gledajte niti slušajte ono što je zabranjeno, jer Poslanik a.s. kaže da će mnogi postači, koji su se uzdržavali od hrane i pića, od svog posta imati samo glad i žeđ, jer nisu vodili računa o svojim postupcima, to jest: šta govore, u šta gledaju i šta slušaju.

Poslanik a.s. obećava svakome ko u ovom mubarek mjesecu olakša onima oko sebe, posebno onima kojima je pretpostavljen, da će Allah dž.š. njemu olakšati polaganje računa na Sudnjem danu. Ko se uzdrži od činjenja zla ljudima, da će ga Allah poštedjeti Svoje srdžbe u danu susreta sa Njim. Ko poveća broj dobrovoljnih namaza u njemu, Allah će mu dati zaštitu i sigurnost od vatre. Ko obavi farz u Ramazanu imat će nagradu kao da je obavio sedamdeset farzova izvan Ramazana. Obavještava nas da su džennetska vrata u Ramazanu otvorena, a vrata Džehennema zatvorena i da su šejtani u ovom mjesecu okovani, što je posebna prilika za vjernika koju treba znati iskoristiti.

Poštovani vjernici, Ramazan je mjesec posta kojim čistimo naše tijelo i jačamo iman. Mjesec teravija namaza, kojim dodatno jačamo naše džemate i uljepšavamo naše džamije. Mjesec izdvajanja zekata, kojim čistimo naš imetak te dobrovoljne sadake, kojom pomažemo onima oko nas kojima je pomoć potrebna. Ramazan je mjesec sadekatu-l-fitra, kojim čistimo naš post; zajedničkih iftara, koji okupljaju naše porodice i učvršćuju rodbinske veze. On je mjesec učenja Allahove Knjige – Kur'ana i dove, a dova je najjače oružje vjernika. Iskreni postač je osoba koja je najbliža svom Gospodaru i kako kaže Allahov Poslanik a.s., njegova dova u vrijeme iftara se ne odbija.

Abdullah ibn Abbas r.a. je rekao: „Allahov Poslanik a.s. je bio najdarežljiviji među ljudima, a najdarežljiviji je bio u Ramazanu, kada se Džibril sastajao sa njim.“

Stoga, iskoristimo svaku priliku koja nam se pruži u ovom mjesecu da što više sadake udijelimo, jer će nam ona obezbijediti hlad na Sudnjem danu, u kojem neće imati drugog, osim Allahovog hlada. Nastojmo da što više iftara za postače, posebno one slabog materijalnog stanja, priredimo te na taj način osmjeh na lice, sreću i radost u njihova srca unesemo.

Islamska zajednica i njen Centar za humanitarni rad Hajrat pozivaju nas da se uključimo u iftarsku akciju tokom Ramazana, koja se realizira posredstvom sedam vakufskih kuhinja u gradovima Sandžaka, čiji broj korisnika je preko 2000, ali i dijeljenjem iftarskih obroka na prostoru Muftijstva beogradsko-novosadskog. Učestvujući u akcijama Centara za humanitarni rad Hajrat podržavate i brojne druge aktivnosti koje se realiziraju, kao što je izgradnja kuća za ugrožene porodice. Tokom svog jedanaestogodišnjeg djelovanja Hajrat je pokrenuo akcije ili učestvovao u izgradnji preko 130 kuća za ugrožene, svakog mjeseca materijalno pomaže oko 170 jetima u Sandžaku, redovno sprovodi akcije podjele humanitarnih paketa ugroženima, pomaže u liječenju bolesnih, obezbjeđuje značajan broj stipendija za učenike i studente itd.

Cijenjena braćo. Dok u vrijeme iftara gasimo našu žeđ, ugasimo vatru mržnje i neprijateljstva među nama u našim srcima, sjetimo se da nas je Allah Uzvišeni u Kur'anu braćom nazvao i kazao: „Doista su vjernici braća.“ Pobijedimo naš nefs i ljubav za dunjalukom, otklonimo od sebe sebičnost, škrtost i lošu narav. Budimo zahvalni na blagodatima, strpljivi u iskušenjima i odgovorni u čuvanju povjerenih emaneta, posebno emaneta: vjere, života i zdravlja, razuma, potomstva i imetka.

Gospodaru naš, budi zadovoljan sa nama. Daj nam snage i strpljenja da kroz obavljanje propisanih ibadeta Tebi pokorni budemo. Ukabuli naš post i dobročinstvo, naše namaze, naš zekat, učenje Kur'ana i dove. Oprosti nam grijehe, sačuvaj nas iskušenja koja ne možemo podnijeti, zaštiti nas od bolesti, a onima koji su bolesni podari lijek.

Milostivi Allahu, smiluj se našim umrlima, olakšaj im boravak u kaburu, oprosti im grijehe i sve nas sastavi u Džennetu, sa Tvojim poslanicima, šehidima i dobrim muslimanima, a divno li su oni društvo.

Amin

Dr. Rešad ef. Plojović