RAMAZAN MUBAREK

Život vjernika neodvojiv je od Ramazana – mjeseca posta, a sjećanja na ramazanske dane protkana su živopisnim slikama. Sjećamo se kulture življenja iz našeg djetinjstva kada žene u Ramazanu na iftaru prinose na sofru ukusnu hranu, a stariji pobožno sjede pored sofre provjeravajući vrijeme iftara na starim džepnim satovima čiji lančić viri iz džepa prsluka. Kada zasijaju kandilji na munari, zauči ezan i ramazanski top oglasi kraj posta, djeca trče niz sokake i mahale podvikujući: ,,Iftaaar! Iftaaar!…“
Nakon iftara, obavlja se akšam namaz u kojem se ukućani poredaju u safove, zahvalno i pokorno padajući na sedždu Onome Koji im je podario nafaku, berićet, razum, zdravlje i sve druge blagodati, znajući da su tada svome Stvoritelju najbliži. Djeca u safu čekaju priliku da podignutih ruku glasno uzviknu: ,,…Amiiin!”
Nakon kahvenisanja uz omiljene poslastice i voće, ukućani se spremaju za jaciju i teraviju. Stariji oblače palte (tradicionalne sakoe), mlađi nešto komotnije, djevojke duge lijepe haljine koje usklađuju sa bojama na mahramama, tj. hidžabima, a majke i nane nazuvaju i priglavke od vune da im bude toplije.
Teravija se klanja u jacijsko vrijeme poslije son-sunneta, a prije vitar namaza. Ovo džematsko klanjanje ima posebnu svečanost, pogotovo nakon dnevnog učenja Kur’ana a.š., mukabele, noćni kandilji imaju zadivljujuću blistavost. Također, i sijelo (posedak), druženje nakon jacije je uz posebni duhovni smiraj i zadovoljstvo, radi pobjede koju je duša u postu izvojevala nad tijelom.
Na sufuru (sehuru) se, pored odraslih postača, probudi i poneko dijete koje želi postiti ili ono koje onako iza sna želi samo objedovati sa članovima porodice koji poste, jer se tako osjeća odraslije i važnije.
Post je za vjernika pravi ugođaj.
Allah dž.š. o vrijednost posta veli: ,,…Post je radi Mene i Ja ću za njega posebno nagraditi!”
Post oplemenjuje dušu, čisti je od grijeha, donosi smiraj i u postu se dove primaju. Kada postimo solidarišemo se sa siromašnima i gladnima u svijetu kako bismo bar na taj način, koliko-toliko, razumjeli njihovo stanje. Ljekari potvrđuju da se osobama koje su postile popravlja krvna slika, normalizira pritisak, osim ako je vid bolesti takav da ga doktor izričito zabranjuje.
Ramazan karakterizira i edukacija djece, pri kojoj kreativne majke prave razne poklone, na primjer kutijice sa ceduljicama na kojima se nalaze pitanja o nekima od islamskih vrijednosti i slatkišima u praznim prostorima kutije, gdje djeca dobijaju slatkiš nakon što odgovore na pitanje. Tako je djeci zanimljivije da prošire znanje, obraduju majku stečenim znanjem, a ona njih ljubavlju, pažnjom i poklonom.
Posljednjih deset dana Ramazana određeni broj vjernika ide u itikaf, gdje borave u najvećoj pobožnosti, odvojeni od svoje porodice. U posljednjoj trećini mjeseca posta nalazi se noć Kadr (Lejletu-l-Kadr) u kojoj silaze meleci, među kojima i melek Džebrail. Ova noć je bolja od hiljadu mjeseci (u kojoj nema te noći) i spas je u njoj sve do zore.
Mu’mini su postili mjesec Ramazan i u ratnim vremenima, iako su većinom jeli hranu od kukuruza i koprive (žare). Čak i rudari u rudnicima, kojima prostor u rudniku osvjetljava samo svjetiljka na kacigama, postili su i, sudeći po fotografijama, na iftaru uzimali skromnu hranu. Allahov Poslanik s.a.v.s. je govorio da je Ramazan mjesec strpljivosti i skromnosti. U njemu se ne smije pretjerivati sa hranom i velikim izborom specijaliteta, jer to je mjesec odricanja, čišćenja organizma od toksina. Dovoljno je na objedima, pored vode, uzeti dovoljno proteina, ugljenih hidrata, nešto malo lipida, uzeti i vitamina i minerala, po preporuci liječnika.
Osim uobičajenog posta, postoji i post jezika, a to je da čuvamo jezik od ružnih riječi, ogovaranja i slično; zatim, post očiju, da ne gledamo u ono što je zabranjeno i tako redom, post svih drugih organa. Post jača sposobnost jasnog mišljenja i samokontrole. Posebno harizmatična duhovna dimenzija posta jeste što većina postača uživa u obavljanju ove islamske dužnosti, kao i propratnom ibadetu prilikom posta. Vjernici se neizmjerno raduju pobjedi duše, srca i duhovnosti nad čulnim strastima.
Primanje dova u postu vjernike posebno raduje, zato se osjećaju sigurnije i zaštićenije. Činjenje ibadeta i dobrih djela donosi nur licu, smiraj duši, bezbrižnost srcu, snagu tijelu i opskrbu kuće.
Zato, Ramazan mubarek svima koji žele postiti svjesni brojnih blagodati posta! Ramazan mubarek cijenjena braćo i sestre!

Glas islama 318, autor: dr. Mersada Nuruddina Agović