Jedinstvo muslimana u mišljenju, govoru, radu i djelovanju je naš put

Bismillahir-rahmanir-rahim! El hamdu lillahi Rabil alemin, ve sselatu ve sselamu ala sejjidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi edžmein.
„I reci: – Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici…“ (Kur’an)
Poštovani predsjedniče Sabora dr. Enver-ef. Giciću, uvaženi sabornici, cijenjena ulemo, esselamu alejkum i dobrodošli na prvo zasjedanje Sabora IZ-e u Srbiji nakon preseljenja na Ahiret rahmetli muftije Muamer-ef. Zukorlića, vizionara i utemeljivača moderne Islamske zajednice, a koja je postala prepoznatljiva paradigma među muslimanskim zajednicama na Balkanu, pa i šire. Molim Svevišnjeg Allaha da ga obaspe džennetskim blagodatima i uvrsti ga među Svoje odabrane robove, a za njegovu plemenitu dušu: Lillahi teala El-Fatiha.
Poštovana braćo, Allah dž.š. Se kune vremenom, a ono je velika Allahova blagodat koja nas opominje i podsjeća na prolaznost ovoga svijeta i svega što je na njemu. Mi, ako Bog da, uveliko vršimo pripreme za obilježavanje 30 godina uspješnog rada Islamske zajednice, zaokruživši temeljnu etapu njenog razvoja. Iza nas su mnogi već ostvareni projekti čije smo plodove proteklih decenija mogli okusiti i uvjeriti se u njihov kvalitet.
S ponosom ističem: 30 godina plodonosnog rada Gazi Isa-beg medrese, 30 godina rada i afirmacije Izdavačke djelatnosti, 25 godina kontinuiranog izlaska Glasa Islama, 25 godina uspješnog rada Predškolske ustanove Reuda, 20 godina afirmativnog djelovanja i rada Fakulteta za islamske studije. 10 godina od osnivanja Škole Kur’ana Časnog, koja uspješno promovira Allahovo svjetlo u Sandžaku putem mlade generacije hafiza – čuvara Allahove knjige.
Sve ovo pobrojano, ovaj ogromni trud koji je uložen na Božijem putu, a u okviru Islamske zajednice i njenih ustanova, predstavlja naš zajednički uspjeh i pobjedu. Svjedočenjem ovih značajnih jubileja i godišnjica uspješnog funkcioniranja i rada, Islamska zajednica je zaokružila svoju strukturu i potvrdila zrelost i dostojanstvo da nosi emanet predvodnika islama i muslimana koji joj je povjeren.
Poštovana braćo, uvaženi sabornici.
Misija i vizija Islamske zajednice je, kroz uspješno i kvalitetno organiziranje njenih ustanova, službi i ustanova, da postane vidljiva i respektabilna u javnosti, među pripadnicima islama, pa i šire, u čemu je i uspjela. I pored negativne kampanje od strane nekih ,paradžemata i nevladinih organizacija, prikupljanje zekata i sadekatu-l-fitra je bilo najuspješnije u odnosu na proteklih 28 godina od kada se ova akcija organizirano sprovodi u okrilju Mešihata Islamske zajednice. Slično je i sa akcijom klanja kurbana, gdje smo nadmašili prijašnje rekorde. Organizacija hadža bila je odložena zbog pandemije COVID-19 i nije se realizirala u prethodne dvije godine zbog objektivnih razloga. Vjerujemo da će od ove godine i organizacija hadža biti naša redovna aktivnost, a sa umrom smo već otpočeli kroz nekoliko organiziranih odlazaka.
Uvaženi prisutni, cijenjena ulemo.
Kao što znate, prošlog mjeseca održana je proširena sjednica Mešihata na kojoj su usvojeni izvještaji o radu ustanova, udruženja, službi i medžlisa Islamske zajednice u Srbiji, te na osnovu kojih se moglo zaključiti da je prethodna godina bila uspješna i berićetna, obilježena visokom dinamikom aktivnosti i događaja, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom nivou. Ipak, uvijek se može još bolje i snažnije i mi to očekujemo od svih nas u okviru Islamske zajednice, da ostvarujemo iz dana u dan bolje rezultate na ličnom i institucionalnom planu. Dakle, kvantitativno smo zaokružili planiranu mapu našeg razvojnog puta, a sada je potrebno raditi na obnovi kvaliteta i postavljanju standarda koje ćemo poštovati i koji će nam biti mjera vlastitog uspjeha. To bi konkretno značilo da imamo dovoljno raznovrsnog materijala za zidanje kuće, te sada treba sa stručnim i kvalificiranim majstorima finalizirati radove na našoj kući, kako bi bila svima privlačna, udobna, komotna za sve dobronamjerne i čestite stanare, a koji će se o njoj predano i stalno brinuti i uljepšavati je.
Jedinstvo muslimana u mišljenju, govoru, radu i djelovanju naš je put i mi pozivamo svu dobronamjernu braću, pripadnike islama, da budemo čvrsti i jedinstveni, baš onako kako kaže Uzvišeni: ”Svi se čvrsto držite Allahova užeta i nikako se ne razjedinjujte.” Ovo je univerzalna kur’anska poruka za muslimane obavezujućeg karaktera, bez obzira na mjesto, vrijeme, boju kože, nacionalnu pripadnost ili profesiju.
U tom smislu, obaveza sviju nas koji radimo i djelujemo u okviru Islamske zajednice, posebno odgovornih ljudi koji se nalaze na čelu ustanova i organa naše institucije, uključujući i vas sabornike, jeste da aktivno promoviramo jedinstvo ,muslimanskog ummeta kroz iskrene i plemenite međuljudske odnose. Nama je spas i berićet u zajedništvu, međusobnom uvažavanju i potpomaganju, a nikako u svađi, netrpeljivosti i mimoilaženju, kako kaže Uzvišeni Allah u Časnom Kur’anu: ”Potpomažite se u dobročinstvu i čestitosti, a ne potpomažite se u grijehu i neprijateljstvu.”
I ovom prilikom pozivam sve one koji su se udaljili i odmetnuli od svoje jedinstvene Islamske zajednice da se vrate u njeno okrilje, pod jedan zajednički kišobran, te da zajedno otvorimo novu stranicu postizanja novih uspjeha u duhu bratskih odnosa, istinskog povjerenja i uvažavanja.
Islamska zajednica sa svom svojom ulemom, njenim predvodnicima i vjernicima u cjelini, postala je i ostala, i to s punim pravom, ogledalo kroz koje se posmatra i vrjednuje naše stanje i prilike, posmatra naša perspektiva u budućnosti, te se očekuje da upravo ona bude oslonac i bedem svih muslimana u Republici Srbiji i Sandžaku.
Stoga Vam želim, poštovana braćo, uvaženi sabornici, uspješan i hairli rad današnjeg zasjedanja, sa željom da donesemo zajedničke zaključke i uputimo korisne smjernice o našem budućem zajedničkom radu. Molim Dragog Allaha da nas pomogne na tom putu.
Esselamu alejkum.