Položen kamen temeljac za Islamski centar u Trnavi

Mešihat IZ-e u Srbiji, Muftijstvo sandžačko i Medžlis IZ-e Novi Pazar, 09.08.2022. godine, položili su kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra u novopazarskom naselju Trnava. Delegaciju Islamske zajednice predvodio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Vakif Zaim Ljajić činom uvakufljenja upisao je sebe u red onih koji grade i podižu Allahove kuće. 

Odlomak iz Časnog Kur’ana na početku proučio je direktor Medrese Gazi Isa-beg hfz. Adnan ef. Dupljak.

Dobrodošlicu prisutnima poželio je glavni imam Novopazarskog medžlisa dr. Enver ef. Omerović uz poruku da će vjera islam živjeti na našim prostorima dok je vjernika koji su svjesni izgradnje Allahovih kuća.

Zamjenik predsjednika Mešihata, muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović ističe kako će Islamski centar u Trnavi objediniti sve džamije tog novopazarskog naselja.

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević poručio je prisutnima da je širenje istine najveća obaveza ljudskom rodu. Kada god je oslabilo znanje u našem narodu, otimani su vakufi i istina je počela iščezavati.

Predsjednik Mešihata je, između ostalog, kazao; “Nikada ne postoje dvije istine. Postoji samo jedna. Kao što je Allah Jedan. Nema više božanstava. Ne može biti da su i ovi i oni u pravu. Tako nas Kur’an ne uči. Danas smo svi iz Zajednice ovdje. Povod je Zaim, onaj prvi, onaj vrijedni, koji je odlučio da se odrekne vlasništva svoje zemlje, te da je uvakufi, da je da u zajam Uzvišenom Gospodaru. Tako sebe svrsta u red onih koji će biti u safu vakifa koje će predvoditi Muhammed s.a.v.s. Ovo će biti do Sudnjeg dana u službi Zajednice, u službi vjernika. Neka mu dragi Allah ukabuli.”

Uslijedio je i poziv onima koji su se odmetnuli od džemata da se u njega vrate, kako kaže, za njihovo dobro.

“Pozivamo one koji su se odmetnuli od džemata da se vrate. Za njih je bolje. Nama ne mogu nauditi, neka znate, braćo i sestre. Islamska zajednica je jaka i stabilna. Sve ovo dokaz je tim riječima. Znajte, na čijoj je Allah strani – taj je pobjednik. Budite ponosni, na strani ste graditelja, a ne rušitelja. Iz Novog Pazara šaljemo poruku islama i selama, ljepote i dobra. Neka je mubarek olsun”, kazao je muftija Dudić.

Dovu je na kraju proučio muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović. 

Uz učenje tekbira pristupilo se polaganju kamen temeljca.