Predsjednik Mešihata primio ministricu vanjskih poslova BiH

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 24.08.2022. godine, primio je ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Biseru Turković sa saradnicima, koja u Novom Pazaru boravi povodom otvorenja Generalnog konzulata BiH.
Muftija Dudić je goste upoznao sa strukturom Islamske zajednice i hronologijom osnivanja odgojno-obrazovnih ustanova Mešihata, te izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru uz nadu da će osim administrativne ovo diplomatsko predstavništvo imati i ulogu približavanja bošnjačkog naroda BiH i Sandžaka, te drugih koji žive na ovim prostorima.
Ministrica Turković je iskazala svoje oduševljenje uspjesima koje postiže Islamska zajednica na čelu sa muftijom Dudićem, posebno istakavši predškolsku ustanovu Reuda koja može biti primjer drugima kako se organizira rad sa najmlađima na polju vjerskog i nacionalnog identiteta.
Gošća je naglasila da je Generalni konzulat otvoren prevashodno za potrebe građana Sandžaka, ali uz očekivanje da on bude mjesto zbližavanja i kulturnih okupljanja, zašta prije svega očekuje da u tome prednjači Islamska zajednica kao najvažnija institucija bošnjačkog naroda.
Muftija Dudić se zahvalio na posjeti i ponudio pomoć Mešihata Konzulatu u svemu što bude potrebno, uz očekivanje da će na njegovo čelo doći osoba koja će raditi na dobrobit onih koji su punih 30 godina čekali na otvaranje ovog predstavništva iz matice Bosne i Hercegovine.