U Zagrebu održano takmičenje u vjeronauci

U Velikoj dvorani Islamskog centra u Zagrebu, u petak 02.09.2022. godine, održano je 8. međunarodno takmičenje u islamskoj vjeronauci za učenike završnih razreda osnovnih škola.
Mladi predstavnici Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mešihata Islamske zajednice u Srbiji pokazali su zavidno znanje iz Islamske vjeronauke, ali i općeg znanja, odgovarajući na pitanja inspirirana naučno-istraživačkim, edukativnim i izložbenim projektom “Pod nebom vedre vjere – islam i Evropa u iskustvu Bosne”.
Nakon formalnog dijela natjecanja uslijedio je takmičarski dio u kojem su predstavnici četiri zemlje ekipno odmjerili znanje.
Ekipu iz Mešihata Islamske zajednice u Srbiji činili su učenici: Gojak Aiša iz Prijepolja, te Mujagić Dina i Hodžić Fatih iz Priboja koji su i odnijeli pobjedu u ekipnom plasmanu pobijedivši ekipe iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Austrije.
U pojedinačnoj konkutenciji učenica Aiša Gojak osvojila je treće mjesto. Kandidate za takmičenje su pripremali vjeroučitelji Mešihata IZ-e u Srbiji msc. Harun ef. Eminagić i Omer ef. Hodžić iz Priboja.
Na kraju su podijeljene nagrade i zahvalnice takmičarima i njihovim vjeroučiteljima.
Takmičenju su prisustvovali predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija akademik Aziz-ef. Hasanović, direktor Islamske gimnazije “Dr. Ahmed Smajlović” Mevludi Arslani, imami, mualime, roditelji takmičara i zainteresirani posjetioci.
Sutradan u slobodnim aktivnostima svi učesnici su uživali u obilasku znamenitosti grada Zagreba sa svojim vjeroučiteljima i vrijednim domaćinima.