Upriličeno savjetovanje o mektebskoj pouci

U srijedu, 14.09.2022. godine, u okviru manifestacije Dani mekteba, u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH održano je savjetovanje na temu „Mekteb i mektebska pouka“.

Savjetovanje je otpočelo uvodnim obraćanjem zamjenika reisu-l-uleme dr. Enes ef. Ljevakovića, koji je prenio poruku reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, naglasivši da je „mekteb uvijek zauzimao posebno mjesto i imao nezamjenjivu ulogu u odgojno-obrazovnom sistemu Zajednice”.

Nakon toga je domaćin savjetovanja dr. Enes ef. Svraka, šef Odjela za mekteb i mlade, kazao da je cilj savjetovanja da se kroz izlaganja i diskusije dođe do konkretnih zaključaka i smjernica u cilju unapređenja procesa mektebske nastave.

Potom su uslijedila izlaganja šest uvodničara koji su prenijeli iskustva i dali prijedloge kako unaprijediti mektebsku pouku kroz slijedeće teme: “Mektebska pouka u vremenu i njene refleksije na društveni život”, “Mekteb i mektebska pouka – analiza, iskustvo i preporuke”, “Izazovi mektebske pouke na području manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta”, “Organiziranje i izazovi mektebske pouke na nivou jednog medžlisa” te “Iskustvo i uspješna praksa organiziranja mektebske pouke u džematu”.

Savjetovanju su prisustvovali muftije sa prostora Islamske zajednice, voditelji odjela za vjerske poslove pri mešihatima, kao i glavni imami medžlisa.

Delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji uzela je aktivno učešće na savjetovanju, a činili su je svi glavni imami Muftijstva sandžačkog, predvođeni zamjenikom predsjednika Mešihata, muftijom dr. Rešad ef Plojovićem.

Svi prisutni su se saglasili da su mekteb i mektebska pouka jedan od najvažnijih segmenata rada imama i Islamske zajednice, te da je potreban kontinuirani nadzor i rad u cilju unapređenja programa, metoda, uslova i kvaliteta mektebske pouke. Naglašeno je da je procesom mektebske pouke na cijelom prostoru kojeg pokriva Islamska zajednica obuhvaćeno oko 100.000 djece, te da se mektebska pouka odvija na blizu 2.000 mjesta.