U Minhenu održana manifestacija “Jedno smo”

U petak, 25.11.2022. godine, u organizaciji džemata Fedžr, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine i dana Sandžaka, u Minhenu je upriličena manifestacija “Jedno smo”.
Manifestaciji su, pored domaćina, džematlija i imama Minhena i regije Bajern, prisustvovali brojni gosti sa domovinskog prostora Bošnjaka: zamjenik predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji, muftija dr. Rešad ef. Plojović, kao i politički predstavnici Bošnjaka iz Bosne, Srbije, Crne Gore i Kosova.
Izet ef. Bibić, glavni imam džemata Fedžr i regije Bajern, kazao je da je ovo prva i historijska manifestacija, koja će ostati trajno upamćena po jedinstvu Bošnjaka, jer su učešće na njoj, pored vjerskih predstvanika i uleme, uzeli i različiti politički predstavnici sa prostora gdje žive Bošnjaci.
Muftija Plojović je prenio selame i čestitke predsjednika Mešihata i glavnog muftije dr. Mevlud ef. Dudića povodom Dana državnosti Bosne i Dana Sandžaka, zahvalivši džematu Fedžr i glavnom imamu Izet-efendiji na hrabrosti i inicijativi da organiziraju ovakav skup, zaključivši da brojnost prisutnih i prepuna sala potvrđuju da Bošnjaci žele jedinstvo oko temeljnih pitanja, kao što su: vjera, nacija, jezik i matica, te je u tom pravcu obaveza vjerskih vođa da svojim djelovanjem pokažu i utiču na političke predstvanike da djeluju u pravcu njegovog ostvarenja.
Prije manifestacije muftija Plojović je predvodio džuma namaz u džematu Fedžr i u džumanskoj hutbi naglasio važnost jedinstva i jačanja džemata i Zajednice, kako bi bila u stanju udovoljiti potrebama sve većeg broja vjernika na ovom prostoru.