Upriličen sastanak glavnih imama u Priboju i završna mevludska manifestacija u Zabrnjici

Povodom početka nove mektebske godine, u  subotu, 09.09.2023., u prostorijama Medžlisa IZ-e Priboj održan je sastanak sandžačkih glavnih imama sa rukovodiocem Vjersko-prosvjetne službe muftijom dr. Rešad ef. Plojovićem i šefom Odjela za mektebsku pouku  Mešihata msc. Harun ef. Eminagićem. 

Nakon iscrpnog izvještaja o dosadašnjim aktivnostima, doneseno je niz zaključaka u cilju unapređenja mektebske nastave, kao i konkretnih radnji kada je u pitanju novi Nastavni plan i program, takmičenje iz mektebdke pouke na nivou Mešihata, te organizacija mektebske sportske olimpijade. U narednom periodu će se u svim medžlisima održati sastanci sa imamima i rukovodiocima VPS i Ureda za mekteb.

Također, ista delegacija prisustvovala je i tradicionalnom džematskom mevludu u prepunoj džamiji u Zabrnjici gdje su mevludski program izveli imami Medžlisa Priboj i Sjenica, te musafir iz Kiseljaka, poznati izvođač ilahija Faris ef. Berbić, koji je izazvao posebne emocije kod prisutnih džematlija.

U svom obraćanju pribojski glavni imam msc. Harun ef. Eminagić nije krio svoje zadovoljstvo što su svi sandžački glavni imami svojim prisustvom uveličali tradicionalni mevlud u zabrnjičkoj džamiji, te da je kroz historiju ovaj džemat uvijek dočekivao najviše zvaničnike Islamske zajednice. 

Zamjenik predsjednika Mešihata, muftija dr. Resad ef. Plojović čestitao je organizatorima skupa i prenio selame od predsjednika Mešihata, te istakao da će Islamska zajednica sa svim svojim ustanovama uvijek biti uz ulemu i muslimane Priboja, kao što je to do sada dokazala kada je bilo najteže.

Mevlud i šerif završen je dovom koju je proučio glavni imam Medžlisa Novi Pazar dr. Enver ef. Omerović.