v.d. muftija sandžački Abdurahman ef. Kujević

v.d. muftija sandžački Abdurahman ef. Kujević

Abdurrahman Kujević od oca Mustafe i majke Fatime, potiče iz sela Balotiće kod Rožaja, koje je iznjedrilo veliki broj medresanata, rođen je 21.06.1982. godine. Osnovnu školu završava u rodnom mjestu 1997.god. i iste godine upisuej Gazi Isa beg Medresu u Novom Pazaru koju kao učenik generacije završava 2001.godine.

Pri kraju školovanja dobija vijest da je primljen na Islamski Univerzitet u Medini, te iste godine odlazi na studije. U Medini boravi na Institutu za učenje arapskog jezika gdje za godinu dana završava kurs arapskog jezika, koji inače traje dvije godine, nakon čega upisuje Fakultet hadisa i islamskih nauka, kojeg okončava 2006.godie.

Učio je Kur’an napamet i preslušavao se pred svojim profesorom tefsira dr. Faizom ibn Habibom Etturdžumijem. Nakon što je upotpunio hifz pred pomenutim profesorom, počinje tragati za šejhom koji ima idžazetnamu, sened učenja Kur’ana od Poslanika s.a.w.s. Na insistiranje svog prijatelja Kur’an je počeo učiti pred karijom (učačem Kur’ana) u Poslanikovoj džamiji šejhom Ebu Abdurrahmanom Jusuf Ibn Dževde idn Jasin Eddavudijem . Pred ovim šejhom je proučio Kur’an za godinu dana, učeći dva puta heftično, četvrtkom i petkom poslije ikindije namaza. Nakon što je proučio hatmu pred ovim šejhom i položio još nekoliko ispita iz različitih kur’anskih disciplina dobio je idžazetnamu za učenje i podučavanje Kur’ana. Hafiz Kujević je prvi hafiz koji je donio idzazetnamu ( sened) u Sandzak . Hafiz Kujević pored Kur’ana zna, napamet i skraćenu Buharijine i Muslimove zbirke hadisa. Hadis je učio pred šejhom Jahjom ibn Abdul Azizom El Jahjom.  Nakon zavšenih studija hafiz kujević uzima aktivno učešće kroz institucije IZ-e u Rožajama. Organizuje redovna heftična predavanja iz različitih disciplina, hutbe u svim rožajskim džamijama, halku-kružok za učenje arapskog pisma i Kur’ana napamet, kao i kurs arapskog jezika. Radi kao profesor na  Fakultetu za Islamske studije u Novom Pazaru. Predaje Kur'an i Arapski jezik u odjeljenju ženske Medrese Gazi Isa beg u Rozajama. Jedan je od osnivača Škole Kur'ana časnog u Sandzaku. Trenutno je vršilac dužnosti Muftije sandzackog.