Osuðeni napadači na Rome

     
B92 Info Vesti Hronika

Osuðeni napadači na Rome

30. oktobar 2007. | 12:24 | Izvor: Tanjug

Niš — Niški Okružni sud osudio tri napadača na dvoje Roma zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Portparol tog suda Nebojša Spasojević izjavio je da je prvooptuženi Nikola Radonjić osuðen na jedinstvenu kaznu od godinu i po dana zatvora, a Stefan Ver i Marko Vidić na kazne zatvora od po godinu i tri meseca zatvora.

Njih trojica napali su u februaru 2005. Roberta Dinića i Enisu Cvetanović u niškoj Tvrðavi, pa je Radonjić osuðen i zbog nanošenja lakih telesnih povreda na dva meseca zatvora, koji su mu uračunati u jedinstvenu kaznu.

Radonjić je, prema izjavama oštećenih, Diniću rekao da je batine dobio da bi znao šta su skinhedi, a tokom suðenja je poricao da pripada takvoj grupi.

Koordinator Lige za deceniju Roma u Srbiji Osman Balić i predsednik centra JUROM ocenio je da je visina kazne korektna za društvenu pojavu čiji su nosioci skinhedi. "Napadači su mladi ljudi i treba im dati šansu jer su i oni na neki način žrtve društvenih uslova i okruženja u kom živimo", rekao je Balić.