Deset zapovijedi Crkve za izbore

 Vijesti        Hrvatska        
05.11.2007 21:15

PORUKA HRVATSKIH BISKUPA VJERNICIMA

Deset zapovijedi Crkve za izbore

Autor Dražen Æurić

Biskupi žele i više mladih u politici

Foto: Jerko Blajić
       
Hrvatska biskupska konferencija uputila je u ponedjeljak poruku za izbore u kojoj poziva vjernike da masovno izaðu na izbore te da glasuju za one koji se zalažu za vjeronauk u školi, protiv prava na abortus te za neradnu nedjelju. Premda se nisu izrijekom svrstali uz neku stranu, iz teksta poruke ipak se može zaključiti da je biskupima milija konzervativna politička opcija.

Hvale postignuća
Vjernik će u prigodi izbora birati kandidata i stranku koji brane i štite ljudski život, od začeća do naravne smrti, promiču dostojanstvo braka i obitelji i pravo roditelja na cjelovit odgoj svoje djece. On će birati one koji podupiru demografsku obnovu zemlje, zalažu se za slobodni izbor vjerskog odgoja i vjeronauka u školi, promiču pravo na zaposlenost, na rad, na primjeren dom (stan), na dječji dodatak, na neradnu nedjelju, kao i porezni sustav u korist obitelji, kulture i općega dobra  ističu hrvatski biskupi.

Dodaju da će "birač vjernik" glasovati za one koji se zalažu za socijalnu pravdu, za pravo na informaciju u službi cjelovite istine o čovjeku, za one koji se suprotstavljaju drogi, ovisnosti, korupciji, pornografiji i prostituciji. Biskupi nadalje poručuju vjernicima da su njihova glasa dostojni političari koji se zalažu za mir, za cjelovitu istinu o hrvatskoj prošlosti, Domovinskom ratu i braniteljima te za poštovanje Božje prirode.

Biskupska poruka ne donosi ništa posebno novo, nego su u njoj taksativno nabrojene sve poruke koje su iznesene u Doktrinalnoj noti o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkom životu, koju je izdao papa. No zanimljivo je da biskupi u jednom dijelu otvoreno hvale dosadašnja postignuća te doslovno kažu da je postignut vidljiv gospodarski i drugi napredak.

Povijesna prekretnica
Biskupi smatraju da su parlamentarni izbori jako važni jer smo na povijesnoj prekretnici ulaska u europske integracije i oblikovanja pravnog ustroja koji će dugoročno odrediti društveni razvoj i vrijednosno ozračje zemlje.

Ističu da je časno sudjelovati u političkom životu te upozoravaju svećenike da paze da crkvene prostore ne upotrebljavaju za stranačku promidžbu. Posebno su pozvali mlade da se uključe u politiku te su čak pozvali stranke da otvore politički prostor mladima.

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/2947983/index.do