Sve više Evropljana muslimane doživljava kao prijetnju

ImageOtkako su Švajcarci usvojili zabranu gradnje džamija s minaretima, u
cijeloj Evropi se razvila diskusija o odnosu prema islamu i
muslimanima. Čini se da su tokom te debate potvrðene teze kako je
poraslo nepovjerenje.

Reakcije na odluku Švajcaraca u brojnim evropskim državama variraju od zapanjenosti, pa do iskazivanja razumijevanja za zabrinutost naroda da će islam na kraju biti dominantna vjera. Ipak, prije nego što se uðe u analizu ovih strahova, moraju se uzeti u obzir neki brojevi. U većini zapadnoevropskih država od ukupnog broja stanovnika svega četiri ili pet odsto su muslimani.
Bio je to povod za poznatog njemačkog novinara i moderatora Michaela Friedmanna, inače Jevreja, da se upita:
"Gdje je nestalo samopouzdanje kršćanske većine da imaju tako ogroman strah od pet odsto stanovništva? Većina od tih pet odsto su sasvim obični ljudi, baš kao i njihovi kršćanski susjedi."
 
Strah od nepoznatog
U prvom redu se radi o strahu od nepoznatog, ali i od onoga što od vjere prave radikali. Posebno nakon napada od 11. septembra. U svom neznanju o drugoj religiji poneki starosjedilac Evrope često brka pojmove "islam"i "islamizam". Dobar dio njih poistovjećuje islam s terorizmom, s manjkom poštivanja ljudskih prava, ili sa čvrstom nakanom muslimana da "islamiziraju" kršćansku Evropu. Aiman Mayzek, Generalni sekretar centralnog vijeća muslimana, ističe još jedan aspekt.
"Problem je da mnogi u muslimanskim graðanima vide izaslanike muslimanskih zemalja iz kojih oni potiču. To nije tačno. Muslimani u Njemačkoj su graðani ove zemlje sa istim pravima i obavezama kao i svi drugi graðani."
 
U Švajcarskoj problem minareti, u Njemačkoj same džamije
U Švajcarskoj se uzbuna digla oko minareta, u Njemačkoj se to dešava kada se povede riječ o gradnjama samih džamija. Tada je vidljivo da kod nekih strah izaziva i sam pogled na tu, za zapadnu Evropu, netipičnu božiju kuću. Što je veća džamija, to veći strah od skrivenih namjera islama da dominira Evropom.
Uz to kao poručene dolaze i izjave radikalnih muslimana da će u Evropi postati najveća i najuticajnija religiozna grupa. Te izjave su voda na mlin protivnika islama koji potom imaju mnogo lakši put do ušiju graðana.
Wolfgang Schäuble, danas njemački ministar finansija, ima jasan stav.
"Islam je postao dio našeg društva. Muslimani nisu prijetnja. Želimo da se ovdje osjećaju kao kod kuće. To znači da moraju da prihvate i naš način života. Oni moraju da prihvate kako je kod nas regulisan ravnopravan odnos u braku, i to kako ovdje žive djevojčice i žene. To su pravila o kojima moramo razgovarati."
"Kao da nas nema"
Više od polovine muslimana u Njemačkoj ima i pasoš ove države. Zahtjev za integracijom muslimana stoga slijedi i njihov zahtjev da ih se posmatra kao ravnopravan dio društva. Većina muslimana se u prvom redu žali kako se dozvole za gradnju džamija izdaju samo za one koje se nalaze u zaklonjenim dvorištima ili u udaljenim industrijskim zonama. Kao da ih se neko stidi.
(www.dw-world.de)