Gaza: Godinu dana poslije

ImageHilmi Samouni se još nada da će se vratiti na svoj stari
posao u kuhinji najpoznatijeg restorana u Gaza Cityju, Palmyriji,
prenosi The Independent. Hilmi je u ratu izgubio oca Talala, majku
Mahu, suprugu, i sina jedinca, Muhameda, starog šest mjeseci.
Nastradali su u zajedno sa još 17 osoba, nakon što im je izrealska
vojska naredila da uðu u skladište u blizini njihove kuće, a zatim ga
bombardovala. 

Danas Hilmi, uglavnom, besciljno tumara oko kuće, uz koju se nalaze uništeni voćnjaci i kokošinjac, u sjevernom dijelu Gaza Citya, u distriktu Zeitoun. Grafiti na engleskom i hebrejskom koji su ispisani na unutrašnjim zidovima, a koje su ispisali vojnici izraelske Givati brigade, su relikvije koje podsjećaju na njihov dvosedmičn boravak tu – nacrtani nadgrobni spomenik pored kojeg su ispisane riječi: „Gaza, mi smo bili ovdje“, „ Jedan mrtav, još 999.000 ostalo“, „Smrt Arapima“. Da li ste namjerno ostavili ostavili grafite da se mogu vidjeti? „Da, ali svakako i nismo imali farbe da ih prekrečimo“, odgovara on.

Sa Hilmijem živi njegova jedanaestogodišnja sestra, Mona, koja nam pokazuje svoje crteže inspirisane sjećanjem na jutro 5. januara 2009. „Ovo sam ja, čistim mamino lice nakon njene pogibije“. Ovo je moj otac, on je pogoðen u glavu i njegov mozak je iscurio“. A ovo je moja mrtva snaha…“

Granatiranje skladišta u kojem je Hilmi izgubio članove svoje porodice je jedan od najstrašnijih zločina nad civilima počinjenim od strane Izraela u periodu od 27 decembra do 18 januara, a bilo ih je još mnogo. Izraelska policija, ali i vojska, pokrenula je više od 20 istraga, meðutim dosad je samo jedan vojnik osuðen, i to zbog kraðe kreditne kartice iz jedne od palestinskih kuća.

 
Izvor: Islambosna.ba