Ovogodišnje Berlinale: Filmovi u borbi protiv stereotipa o islamu

ImageOvogodišnji filmski festival u Berlinu mjesto je gdje se ove godine
pojavljuju filmovi koji, umjesto senzacionalizma i stereotipa, tematski
nude prikaz novog imidža islama. Jedan od takvih filmova je i "Na putu"
bh. režiserke Jasmile Žbanić.

"Trebalo je skoro deset godina nakon napada od 11. septembra da se ovi problemi s naslovnica naðu u filmovima", izjavio je Burhan Qurbani, režiser filma "Shahada" ("Vjera"). "To su stvari o kojima trebamo pričati."

U njegovom filmu, koji će svoju premijeru imati danas na Berlinaleu, dočarana je borba tri različite grupe muslimana koji žive u Njemačkoj. Oni se susreću s problemima vjerskih i kulturnih identiteta. Film objašnjava muslimanski pogled na homoseksualnost, prava žena i poteškoće na koje nailaze muslimani u većinskoj kršćanskoj kulturi.

"Naučio sam ‘Oče naš’ prije nego sam naučio Fatihu", kaže Qurbani, čija je porodica iz Afganistana. "Film dijelom govori o razlikama meðu kulturama i izvrtanju identiteta. Moj film je pokušaj povezivanja s islamom i započinjanja dijaloga. Sve to da bi ljudi počeli razgovarati o islamu."

Nagovoriti ljude da razgovaraju cilj je i indijske zvijezde Shaha Rukha Khana, glumca koji se u Berlinu pojavio s filmom "My Name Is Khan". Umjesto uobičajene bolivudske ekstravagantnosti, film priča priču o muškarcu kojeg hapse na aerodromu Newark jer nosi ime koje zvuči kao muslimansko.

Film "Na putu" Jasmile Žbanić, koji će svoju premijeru imati sutra, istražuje trend islamskog fundamentalizma u Bosni i Hercegovini, piše Reuters. Mlada liberalna muslimanka Luna počinje ispitivati svoju ljubav prema mužu Amaru kada on mijenja životni stil, prestaje piti i pridružuje se vehabijama. Baš kao i u filmu "Shahada", autorica istražuje dubine da bi iza senzacionalnih naslova pronašla stvarne ljude.

Jedno od najvećih iznenaðenja meðu filmovima koji se bave ovom tematikom na Berlinaleu je "When We Leave", uradak Austrijanca Fea Aladaga. Film govori o Njemici turskih korijena čiji otac odluči dopustiti da je ubiju jer je napustila supruga i stoga je zajednica izopćila njenu porodicu. Film pokazuje da su "ubistva iz časti", koja se u zapadnjačkim medijima često poistovjećuju s islamskim fundamentalizmom, zapravo vrlo malo povezana s religijskom ideologijom.

"Ubistva iz časti su starija od islama i od bilo koje druge religije. U njima nema ništa u Kur'anu", kaže Aladag.

"Islam u medijima uvijek ima crno-bijeli tretman. Niko o tome ne priča ozbiljno", dodaje Žbanić. "Nadam se da će moj film pokrenuti dijalog. Dosad smo samo čuli viku i buku. Nadam se da će publika na Filmskom festivalu u Berlinu moći vidjeti obje strane."

Izvor: Sarajevo-x.com