Povratak svih koji su tražili azil

Image3. marta 2010. – Predsednik Partije za demokratsko delovanje i jedini
albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi izjavio je u srijedu da
je iz belgijske ambasade u Beogradu dobio uvjeravanja da nijedan zahtev
gradjana Srbije za dobijanje azila od početka godine neće biti
pozitivno rešen.

Halimi je agenciji Beta izjavio da mu je ambasadorka Belgije u Srbiji Denis De Hauer u utorak posle podne prenijela stav belgijske vlade da će svi graðani Srbije koji su od početka godine zatražili azil u Belgiji po programu readmisije biti vraćeni kućama nakon tri mjeseca. Ambasadorka je navela da ne postoje uslovi za dobijanje političkog azila, a da odobravanje ekonomskog azila nije ni predviðeno.
"Ambasadorka je najavila da će sljedeće nedjelje posjetiti Preševo i Bujanovac, zajedno sa još nekim članom belgijske vlade, da bi u razgovoru sa predstavnicima lokalnih struktura ali i javnosti predočila da Belgija nje u situaciji da prima azilante, da bi ljudi prestali da podliježu manipulacijama", kazao je Halimi.
Prema Halimijevim riječima, za sada niko nema precizne podatke o tome koliko je Albanaca iz preševske i bujanovačke opštine otišlo put zemalja EU, ali prema grubim procjenama reč je o 5.000 do 10.000 ljudi. Iz belgijske ambasade je saopšteno da je samo tokom februara više od 300 graðana Srbije, uglavnom Albanaca iz Preševa i Bujanovca, zatražilo azil, a da je broj zahtijeva znatno veći u martu.

Izvor: BETA