Amerika se izvinila Libiji

ImagePortparol američkog Stejt departmenta Filip Krauli izvinio se zbog
komentara o libijskom lideru Moameru Gadafiju zbog kojeg je Libija
zapretila diplomatskom odmazdom ako se on ne izvini.

Portparol američkog Stejt departmenta Filip Krouli izvinio se zbog arogantnih komentara koje je prošlog meseca uputio na račun libijskog lidera Moamera Gadafija.
"Razumem da su moji lični komentari shvaćeni kao lični napad na predsednika Gadafija. Ti komentari ne predstavljaju američku politiku i nisu imali za cilj da vreðaju. Izvinjavam se ako su tako shvaćeni", rekao je Krouli na konferenciji za novinare.
On je takoðe rekao da žali što je ovaj spor narušio odnose dve zemlje, istakavši da će pomoćnik američkog državnog sekretara za Bliski istok Džefri Feltman posetiti Libiju sledeće sedmice radi konsultacija, javio je Rojters.
Portparol Stejt departmenta je Gadafijev govor od 25. februara, u kome je libijski lider pozvao ne džihad protiv Švajcarske, uporedio sa njegovim obraćanjem Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prošle godine, koje je trajalo sat i po.
"To me je podsetilo na taj dan u septembru, jednu od nezaboravnih sednica Generalne skupštine UN – mnogo reči i mnogo papira koji lete svuda okolo, bez mnogo smisla", rekao je Krouli.
Libijsko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je ranije da će ovaj spor, ako izostanu odreðene mere, "negativno uticati na političke i ekonomske odnose dve zemlje".
Zvaničnik nacionalne libijske naftne kompanije NOC je prošle nedelje šefovima američkih naftnih preduzeća u Libiji rekao da bi diplomatski spor sa Vašingtonom mogao negativno da se odrazi na američke kompanije u ovoj severnoafričkoj zemlji.

Izvor: RTS