Hrvat uhapšen za planiranje ubistva karikaturiste Poslanika

ImageIrska policija uhapsila je sedam osoba u sklopu meðunarodne istrage o
pripremanju ubistva švedskog karikaturiste koji je napravio seriju
karikatura poslanika Muhammeda, a.s., s tijelom psa. Osumnjičeni, četiri
muškarca i tri žene, zadržani su u policijskim prostorijama.  

Policajci u Irskoj radili su na slučaju od prošle godine u saradnji s kolegama iz SAD-a i Evrope, uključujući Švedsku. Uhapšeni u jučerašnjoj akciji su iz Alžira, Hrvatske, Palestine, Libije i SAD-a, starosti od srednjih dvadesetih do kasnih četrdesetih godina.
Prema pisanju irskih medija, osumnjičeni su privedeni na osnovu informacija koje je irskoj policiji dostavio FBI, koji je nadzirao komunikacije osumnjičenih, uključujući e-mailove. Američki istražitelji vjeruju da je lider grupe Alžirac koji u Irskoj boravi proteklu deceniju.
Karikaturist Lars Vilks, koji se nalazi u centru pažnje zbog planiranja njegovog ubistva, nalazi se pod policijskom zaštitom od 2007. godine kada je Al-Qaida ucijenila njegovu glavu na 100.000 dolara.
Karikature poslanika su prvobitno nacrtane za izložbu, ali su kasnije objavljene u švedskim novinama Nerikes Allehanda. Muslimani širom svijeta burno su reagovali na karikature.
Švedski "umjetnik" vjeruje da su hapšenja u Irskoj povezana s dvije prijetnje smrću koje je telefonom primio u januaru ove godine.

Izvor: sarajevo-x.com