Londonski sud o kauciji za Ganića

ImageLondon – Viši sud u Londonu treba da se izjasni o zahtevu bivšeg člana
ratnog predsedništva BiH Ejupa Ganića da eventualno bude pušten iz
pritvora uz kauciju.

Kako javlja Bi-Bi-Si, britanski sud će saslušati argumente Ganićevih advokata, koji su priložili i neophodnih 300.000 funti kaucije za njegovo puštanje iz zatvora u kome je od 1.marta kada je uhapšen na londonskom aerodromu po zahtevu Srbije zbog počinjenih ratnih zločina 1992. u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu nad tadašnjim pripadnicima JNA.
Ministarstvo pravde Srbije uputilo je juče nadležnim organima Velike Britanije molbu za izručenje Ganića Beogradu.
Srbija na današnjem ročištu treba da priloži nove činjenice o navodnoj Ganićevoj umešanosti u ratne zločine, u odnosu na one koje je razmotrio Haški trubunal 2003. godine, kada je zaključio da nema dovoljno dokaza protiv bivšeg bosanskog zvaničnika, navodi BBC.
Ministarstvo pravde Srbije uputilo je nadležnim organima Velike Britanije molbu za izručenje Ganića Beogradu.
Istovremeno, predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić juče je otputovao u London, kako bi pružio podršku Ganiću.
Kako je javila je Federalna televizija BiH, Silajdžić bi trebalo da ima susrete sa predstavnicima vlasti Velike Britanije, a ukoliko Ganić danas ne bude pušten iz pritvora, sastaće se i sa njim.
O odlasku Silajdžića u London juče nije bilo reči na sednici Predsedništva BiH, i njegova poseta Velikoj Britaniji, prema stavu Republike Srpske, nema zvaničan karakter.
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da bi Silajdžić zloupotrebio svoju funkciju i poslao lošu poruku RS, ako bi posetio Ganića u pritvoru.

Izvor: Tanjug