Iran vjeruje Teheranu

Image
Turski premijer, Redžep Tajip Erdoan, rekao je BBC-u da misli da Iran
nema nameru da pravi atomsko oružje.
Erdoan je rekao da je uveren da je iranski nuklearni program u funkciji
civilnih potreba zemlje i opisao je predsednika Mahmuda Ahmadinežada kao
"prijatelja". "Rekao sam mu da ne želim nuklearno oružje u regionu" dodao je turski premijer.

U meðuvremenu, američki general Dejvid Petreus izjavio je da obaveštajne informacije sugerišu da Iran neće biti u stanju da napravi atomsku bombu ove godine.
Šef američke centralne komande, general Petreus, rekao u Kongresu u Vašingtonu je da je iranski nuklearni program, po svemu sudeći, naišao na teškoće.
Stručnjaci smatraju da bi Iran mogao da obogati uranijum do stepena potrebnog za pravljenje nuklearnog oružja u roku od nekoliko meseci iako tvrde da Teheran još uvek nije savldao i tehnologiju za pravljenje nuklearne bojeve glave.
U intervjuu za BBC, Erdoan je rekao da iran ima "prirodno" pravo na nuklearni program u civilne svrhe.
Dodao je da je "nepošteno" od nuklearnih sila da "manipulišu" sa podacima o Iranu dok istovremeno ne zahtevaju od Izraela da se odrekne svog atomskog oružja.
"Države sa nuklearnim oružjem nisu u poziciji da drugim zemljama govore da ne smeju da proizvode atomsko oružje. Iran od početka govori da želi da koristi nuklearnu energiju i obogaćeni uranijum u civilne svrhe. To je ono što mi je gospodin Ahmadinežad rekao mnogo puta do sada", rekao je Redžep Erdoan dodavši da je lično upozorio iranskog predsednika na opasnost od nuklearnog sukoba na Bliskom istoku.
"Rekao sam mu da ne želim nuklearno oružje u regionu i gospodin Ahmadinežad mi je odgovorio da Iran ne namerava da proizvodi atomsko oružje", rekao je Redžep Erdoan.
U februaru, Meðunarodna agencija za atomsku energiju je objavila izveštaj u kopem se kaže da odbijanje Irana da saraðuje i odgovori na pitanja o svom nuklearnom programu stvara zabrinutost o mogućem postojanju "nekadašnjih ili sadašnjih neotkrivenih aktivnosti u vezi sa razvojem nuklearnog oružja".
Ova agencija UN je takoðe potvrdila da je Iran obogatio uranijum do stepena od 20 odsto.
Teheran tvrdi da mu je obogaćeni uranijum neophodan za istraživački reaktor koji proizvodi medicinske izotope dok zapadne sile strahuju da Iran pokušava da obogati uranuijum do stepena od 90 odsto koliko je potrebno za proivodnju atomske bombe.
Izvor: BBC Serbian