Erdogan: Izrael je najveća prijetnja uspostavljanju mira na Bliskom Istoku

Erdogan na "Davosu 2009."Turski premijer Redžep Tajip Erdoan izjavio je tokom posjete Parizu da
je Izrael "najveća prijetnja uspostavljanju mira na Bliskom Istoku". Izraelski premijer Benjamin Netanijahu mu je smjesta odgovorio, rekavši
da žali što Turska "nastavlja sa napadima na Izrael".
Odnosi dviju zemalja se pogoršavaju od napada Izraela na Pojas Gaze
početkom 2009. godine.

Stvari su počele da se dodatno komplikuju od januara, nakon diplomatskog sukoba izraelskog šefa diplomatije i tuskog ambasadora u Tel Avivu.

Neprimerena upotreba sile

Redžep Tajip Erdoan je kritiku na račun Izraela u PArizu izrekao pred novinarima, uoči sastanka sa francuskim predsjednikom Nikolom Sarkozijem.
"Izrael je glavna prijetnja miru u regionu", izjavio je turski premijer.
"Ako jedna zemlja koristi neprimjerenu silu u Palestini, u Gazi, ako koristi fosforne bombe, naravno da nećemo reći ‘Bravo, samo tako nastavite!'", dodao je on.
I Izrael i militantni Hamas, koji kontroliše pojas Gaze, bili su optuženi od strane UN za ratne zločine počinjene tokom 22-dnevne ofanzive u decembru 2008. i januaru 2009. godine.

Diplomatski incident

Izrael i Turska su u prošlosti bile saveznici, ali je ove nedjelje turski ambasador u Izraelu opozvan zbog diplomatskog incidenta koji se odigrao u januaru.
Na sastanku sa ministrom inostranih poslova Izraela, tokom kojeg je pretrpio i kritike zbog jednog turskog TV programa u kojem su izraelski agenti prikazani kako ubijaju djecu, turski ambasador je postavljen da sjedi na nižoj stolici od svog domaćina.
Kasnije se izraelska vlada javno izvinila zbog ovog incidenta.
Meðutim, izraelski šef diplomatije Avigdor Liberman je nakon Erdoanove izjave javno uporedio turskog premijera sa predsjednikom Veneculele Ugom Čavezom i libijskim liderom Moamerom el Gadafijem.

Izvor: BBC Serbian