Erdogan: “Turska će pokrenuti pitanje nuklearnog oružja Izraela”

Image
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je da neće da "zatvara oči"
pred izralskim nuklearnim programom i da će to pitanje pokrenuti na
dvodnevnom samitu 47 zemalja o sprječavanju širenja nuklearnog oružja,
koji u ponedjeljak počinje u Washingtonu.

"Pozvaću meðunarodnu zajednicu, koja je toliko osjetljiva na Iran, da pokloni pažnju i nuklernom programu Izraela", izjavio je Erdogan u Istanbulu prije nego što je otputovao u Washington, prenijela je agencija Anadolija.
Predsjednik turske vlade naglasio je da se o nuklearnom programu Irana ne može suditi na osnovu "pretpostavki i špekulacija", pogotovo što lideri u Teheranu tvrde da se proces obogaćivanja urana provodi radi proizvodnje energije.
Turska, koja je nestalni član Vijeća sigurnosti UN-a, protivi se uvoðenju novih sankcija protiv Irana i kritikuje velike sile da u regionu vode politiku "duplih standarda" – jednu prema Iranu, a drugu prema Izraelu.
Premijer Izraela Benjamin Netanyjahu odustao je od putovanja na samit u Washington, kada se saznalo da će Turska i još neke islamske zemlje pokrenuti izraelsko nuklearno naoružanje.
U Izraelu nikada nisu potvrdili, ali ni demantovali da posjeduju nuklearno oružje. Nezavisni stručnjaci, meðutim, tvrde da ta zemlja "ima 100 do 200 bojevih glava".

Izvor: Radio BIR