Nakon pritiska javnosti Facebook uveo Safety Center

ImageFacebook je uveo takozvani Safety Center gdje svi korisnici mogu pronaći
informacije o tome kako da prijave zlostavljanje, poruke neprimjerenog
sadržaja, blokiraju nekoga, ali i dobiju savjete za mnogobrojna druga
pitanja.

Facebook se nedavno našao na meti udara javnosti, te je zahtijevano da se uvede "dugme za paniku" zbog sve češćih slučajeva zlostavljanja maloljetnih osoba koje kriminalci "napadaju" putem ove stranice za društveno umrežavanje.
Situacija se pogoršala nakon što je u Velikoj Britaniji tinejdžerku ubio muškarac kojeg je upoznala preko Facebooka. Nakon velikog pritiska javnosti popularna društvena mreža osnovala je Safety Center, koji nudi savjete korisnicima Facebooka, roditeljima, učiteljima, ali i pravnicima.
"Ne postoji ništa čime bismo Internet ili Facebook učinili sigurnim mjestom. No, sada smo otvorili Centar za pomoć gdje savjete mogu potražiti i roditelji i profesori, ali i mlade osobe. Sigurni smo da će to biti od velike koristi", kazao je Elliot Schrage, potpredsjednik odsjeka za Globalne komunikacije i javnu politiku Facebooka.
Takozvani Safety Center nudi odgovore na brojna pitanja roditelja, profesora, te svih ostalih korisnika Facebooka.
Savjetuje se šta trebaju učiniti kada dobiju poruku uznemirujućeg sadržaja, o tome kako da blokiraju nekoga, prijave zlostavljanje, neprimjerni sadržaj ili seksualne prijestupnike.
Izvor: Sarajevo-x.com