Izaelska vojska napala turski konvoj humanitarne pomoći za Gazu

ImageTurska je oštro protestirala protiv izraelske vojne akcije u kojoj je u
ponedjeljak ujutro ubijeno 15 ljudi u konvoju brodova koji su nosili
humanitarnu pomoć iz Turske za Palestince u pojasu Gaze.

"Izreal će morati snositi posljedice svog ponašanja", ističe se u saopćenju koje je izdalo tursko ministarstvo vanjskih poslova.
Ministarstvo je hitno pozvalo na razgovor izraelskog ambasadora u Ankari, prenio je Reuters.
Izraelski TV Kanal 10 javila je u ponedjeljak ujutro da je u napadu izraelske mornarice na konvoj od šest brodova sa 10.000 tona humanitarne pomoći, koji se kretao ka pojasu Gaze, ubijeno 15 osoba.
Izreal je u nedjelju upozorio da će zaustaviti konvoj, a jutros su intervenirali njegovi komandosi.
Na vijest o presretanju konvoja nekoliko desetaka graðana zasulo je kamenjem izraelski konzulat u Istanbulu, a njihov pokušaj da uðu u zgradu spriječila je policija.
Izraelska vlada se još nije oglasila povodom ovog slučaja, ali je žaljenje zbog tragedije izrazio ministar trgovine i industrije Benjamin Ben-Eliezer.
"Mogu samo izraziti žaljenje zbog tragedije", izjavio je on za izraelski vojni radio.
Brodovi, koje predvodi turski brod sa 600 ljudi, krenuli su u nedjelju sa mjesta okupljanja u meðunarodnim vodama kod Kipra koji je udaljen 400 kilometara od pojasa Gaze, podsjetio je Reuters.
Izrael, koji već tri godine drži pojas Gaze u blokadi otkad je na vlast došao Hamas, ranije u nedjelju je saopćio da će spriječiti flotilu da doðe do Gaze.
Ovu pomoć organizirale su propalestinske organizacije i jedna turska organizacija za zaštitu ljudskih prava. Turska je uputila molbu Izraelu da propusti konvoj brodova i potvrdila da je pomoć koju prevoze humanitarna.

Abbas osudio masakr i proglasio trodnevnu žalost
Predsjednik Palestinskih vlasti Mahmoud Abbas u ponedjeljak je osudio izraelski ubilački napad na meðunarodnu flotilu na putu prema Gazi, nazvao ga je "masakrom" i proglasio tri dana žalosti na palestinskim teritorijima.
"Smatramo da je to bio masakr koji osuðujemo", izjavio je Abbas u saopćenju na palestinskoj televiziji i proglasio tri dana žalosti.
"Večeras ćemo donijeti teške odluke", potvrdio je on.
Sastanak palestinskog vodstva o ovom pitanju predviðen je za ponedjeljak u 18.00 sati, precizirao je palestinski zvanični izvor u Ramallahu, na Zapadnoj obali.

Izvor: Fena