Davutoglu poziva svijet na poštovanje prava

ImageMinistar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu je izjavio da je Izrael
prekršio meðunarodna prava i da će Turska raditi na tome da se
počinioci ovoga zločina najoštrije osude.

Na zahtjev Turske, Savjet bezbjednosti UN-a održao je vanredni sastanak povodom izraelskih napada na brodove koji transportuju humanitarnu pomoć u pojas Gaze.
Na sastanku Savjeta bezbjednosti, ministar Ahmet Davutoglu je izraelski napad ocijenio pokretom sličnim piratskim poslovima koji se obavljaju na Bliskom istoku i na obalama Somalije.
¨Nasilje koje je Izrael sproveo ne može se ocijeniti ličnom odbranom¨- kazao je ministar Davutoglu, dodajući da Izrael posjeduju veoma opasnu strukturu mišljenja koja prijeti globalnom miru i dodao: ¨Svi oni koji poštuju meðunarodna prava trebaju nam se pridružiti¨.
Na press konferenciji koju je održao nakon sastanka Savjeta bezbjednosti, ministar Davutoglu je izjavio da se Izrael pod hitno treba izviniti turskom javnom mnjenju i meðunarodnoj zajednici.
Davutoglu je kazao da sve zemlje članice Savjeta bezbjednosti UN-a dijele isto mišljenje povodom ovog prljavog napada i dodao da će se tijela stradalih, povrijeðeni i svi ostali turski državljani u najkraćem vremenskom periodu dopremiti u Tursku.

Izvor: Trtbosnian.com