Rezolucija o Srebrenici u Kanadi

ImageTri poslanika u Kanadi zahtevaju od premijera da ukine veto na predlog
kojim bi parlament zvanično ustanovio Dan sećanja na žrtve genocida u
Srebrenici.

Kanada je jedina meðu vodećim zemljama Zapada koja nije donela rezoluciju ili sličan akt kojim se stradanje civila i drugih žrtava u Srebrenici proglašava genocidom.
Premijer Harper stavio je ranije veto na mogućnost da parlament o tome donese zvaničan akt iako su se sa donošenjem saglasili kabinet ministra spoljnih poslova njegove vlade, kao i opozicione partije.
"Čak je i parlament Srbije doneo rezoluciju o Srebrenici", istakao je na konferenciji za štampu u Otavi inicijator zahteva meðu poslanicima, predstavnik Nove demokratske partije Brajan Mase.
Uz jos dva poslanika Liberalne partije i Kvebečkog bloka na konferenciji su učestvovali i predsednik Bošnjačkog kongresa Severne Amerike Emir Ramić, direktor Islamskog kongresa u Kanadi Zijad Delić i drugi bošnjački lideri.
Govoreći u ime žrtava zločina u Srebrenici Lejla Handanović je kazala da "mnogi Kanaðani nisu svesni šta se tamo zbilo i da bi rezolucija doprinela podizanju svesti o genocidu – da se nikad ne ponovi".
Naglašeno je da su Meðunarodni krivični sud i Tribunal u Hagu okarakterisali zločin u Srebrenici kao genocid, kao i da su Evropski parlament i američki Kongres i Senat takoðe doneli rezolucije ili slične akte kojima se za masakr u Srebrenici koristi reč "genocid".
Posle pada Srebrenice, 11. jula 1995. jedinice bosanskih Srba pod komandom generala Ratka Mladića i paravojne snage ubile su vise od 8.000 Bošnjaka-muslimana, a oko 30.000 ljudi je etničkim čišćenjem proterano.

Izvor: Beta