Porodica traži proglašenje mrtvim zločinca Mladića

ImageAdvokat porodice haškog begunca Ratka Mladića predao je danas u Prvom
osnovnom sudu u Beogradu predlog da se proglasi da je Mladić mrtav. "Na ovaj korak porodica se odlučila jer od februara 2003. nema nikakvog
traga da je Ratko Mladića u životu. A u meðuvremenu, porodica je trpela
ogromne pritiske", rekao je advokat Miloš Šaljić novinarima.

"Uslov da se proglasi da je neko mrtav jeste da pet godina nije viðen i da ima minimum 70 godina", naveo je Šaljić.
•    Zvaničan podnosilac zahteva je sin haškog optuženika Darko Mladić
S obzirom da Mladić ima 68 godina, što se vidi iz izvoda iz matične knjige izvaðenom juče u Kalinoviku, uz predlog je zatraženo da se pribavi medicinska dokumentacija sa Vojno medicinske akademije.
Iz te dokumentacije, rekao je Šaljić, vidi se da je Mladić od 1996. težak bolesnik koji je te godine preživeo moždani udar, a nakon toga je lečen i od stomačnih i kardiovaskularnih tegoba.
Advokat je naveo da se postavlja pitanje da li Mladić, kao lice kome je potrebna stalna medicinska nega, "može da živi u progonima po pećinama i jazbina".
•    Podnosilac zahteva navodi da se kao momenat smrti može smatrati 1. mart 2008. kada je isteklo pet godina od kada je Mladić poslednji put viðen
Šaljić je naveo da postupak odlučivanja o tom predlogu traje od šest meseci do 2-3 godine, u zavisnosti od ažurnosti suda. On je dodao da sudija pre nego što donese odluku treba da proveri da li je predlog sastavljen u skladu sa zakonom, proveri činjenice na koje se podnosilac poziva i pribavi dokaze.
Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu zvaničnika haškog tribunala da uprkos predlogu neće obustaviti potragu za Mladićem, Šaljić je rekao "haški tribunal ima pravo i obavezu da ne uvaži" taj predlog.
"Od toga mnogi žive. Neka oni dalje tragaju, a mi radimo onako kako mislimo da je ispravno", rekao je Šaljić.
Mladić je pred Haškim tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i uzimanje meðunarodnih talaca.

Ljajić: Predlog ne utiče na potragu za Mladićem
Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da podnošenje predloga porodice da se proglasi da je Ratko Mladić mrtav neće uticati na potragu za haškim beguncem.
"Ne želimo polemiku sa advokatom niti porodicom Ratka Mladića. Ovo je više medijska priča nego što ima bilo kakve efekte na dalje operativne aktivnosti u potrazi za Mladićem", rekao je Ljajić agenciji Beta.
On je dodao da vlasti u Srbiji ne žele da ulaze u motive advokata i porodice Ratka Mladića, kao što ne mogu, neće i ne žele da utiču na pravosudne organe koji će odlučivati o zahtevu.
"Ono što je nedvosmisleno, jeste da ćemo nastaviti operatvine potrage za Ratkom Mladićem. To je naša obaveza i u interesu je Srbije da se ona što pre ispuni", naveo je Ljajić.

Sudska odluka ne zaustavlja postupak u Hagu
Advokat porodice Ratka Mladića podneo je danas zahtev Prvom osnovnom sudu u Beogradu da se najtraženiji haški begunac, optužen za ratne zločine, proglasi mrtvim, ali predstavnici državnih organa smatraju da takva sudska odluka ne bi zaustavila postupak koji se vodi u Haškom tribunalu sve do nepobitnog dokaza da Mladić nije živ.
 Šef vladine Kancelarije za saradnju sa Tribunalom Dušan Ignjatović rekao je Tanjugu da porodica haškog begunca ima pravo da traži da on bude proglašen mrtvim, ako su ispunjeni pravni uslovi, ali da to ne bi zaustavilo postupak koji se vodi u Haškom tribunalu sve do nepobitnog dokaza da je to tačno.
Ukoliko bi se, meðutim, uz pomoć DNK analize i drugim metodama, utvrdilo da je Mladić zaista mrtav, postupak pred Tribunalom bi bio obustavljen, kao što je to učinjeno u slučaju Slobodana Miloševića, kazao je Ignjatović.
Prema domaćim propisima, osoba može biti proglašena mrtvom ukoliko ima više od 70 godina i nema je najmanje pet godina, zatim da je nema pet godina, ali da okolnostima pod kojima je nestala mogu da ukazuju da više nije u životu, kao i da je nestanak osobe povezan sa prirodnim katastrofama – poplavama, požarima, zemljotresima, i nema je duže od šest meseci nakon prestanka te nepogode.
Ignjatović je objasnio da i ako sud donese rešenje i proglasi Mladića mrtvim, on se jednog dana može odnekud pojaviti, a takvih slučajeva je u realnom životu bilo.
Portparol tužilaštva Haškog tribunala Olga Kavran nije želela da komentariše zahtev koji je advokat porodice Mladića uputio sudu.
Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je ranije da se "akcioni plan sprovodi i dalje, bez obzira na takve izjave advokata ili članova porodice" i da "takve priče ne utiču na cilj, a to je pronalaženje Mladića".

Izvor: Sandzaknews.info