Ramazanska posjeta dr. Džemaludina Lati a Utici

ImageU subotu, 14. augusta 2010. godine, poznati bosansko-herzegovački
intelektualac i professor na FIN-u dr. Dzžemaludin Latiċ je posjetio je
Bošnjake u gradu Utika u saveznoj državi NY. Druženje sa dr. Latiċem
počelo je bogatim iftarom koje su vrijedne džematlijke Utike pripremile
ovom prilikom.

Iftar je bio i zgodna prilika za dzematlije Utike da malo
promuhabete i ugrabe koji snimak sa dr. Latiċem. Teravih namaz je
predvodio mladi imam utičkog džemata, Ahmedin Mehmedoviċ koji je ujedno,
nakon obavljanja Teravih-namaza i najavio ovog uvaženog musafira svojim
džematlijama. Veliki broj džematlija grada Utike, kao i džemtlije
okolnih gradova su prisustovale predavanju dr. Latiċa.
Dr. Džemaludin Latić je roðen u Pridvorcima kod Gornjeg Vakufa 1957. godine. Gazi Husrev-begovu medresu je završio u Sarajevu, a zatim Fakultet islamskih nauka i Filozofski fakultet u Sarajevu. Magistrirao na Filozofskom fakultetu Sveucilišta u Zagrebu a doktorirao na Fakultetu islamskih nauka 1999. godine na temi “Stil kur'anskoga izraza”. Trenutno je docent je na katedri tefsira Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, predmet Tefsir (komentar) Kur'ana. Predaje tefsir na Islamskoj pedagoškoj akademiji u Novom Pazaru, te teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u N. Pazaru. Interesantno je napomeniti da je zbog političkih ideja uhapšen je 1983. godine u poznatom sarajevskom procesu protiv muslimanskih intelektualaca i osuðen na 6,5 godina zatvora. Meðutim na intervenciju Medunarodnog PEN-centra 1986 godine. Po izlasku iz zatvora bio zamjenik glavnog urednika «Preporoda», islamskih informativnih novina, a pokrenuo je i sedmične listove «Muslimanski glas» i «Ljiljan», čiji je glavni urednik bio od 1990. do 1994.g. Pokretač je Bošnjačke radio-televizije u Sarajevu.
Dr. Džemludin Latiċ je bio dugogodišnji politički saradnik predsjednika Stranke demokratske akcije i Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rahm. Alije Izetbegoviċa. Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine i Svjetskog društva muslimanskih pisaca sa sjedištem u Rijadu. Dr. Latiċ poznaje arapski i engleski jezik.
U svom obraċanju dzematlijama Utike, dr. Latiċ je istakao vrijednost džamije i pohvalio džematlije Utike za njihov veliki uspjeh oko renoviranja poklonjenje crkve. Izmeðu ostalog je istakao: ”Džamije je centar našeg života i nur kaja nam svijetli dunjalučke staze.” Napomenuo je prisutne da trebaju iskoristiti blagodati Ramazana jer kako je naveo “Ramazan je mjesec oprosta i discipline i upozorion je da naš razum možda i ne može da razumije sve Kur’anske propise zbog njihove Univerzalnosti i trajnosti. Kao ilustraciju naveo je primje slučaja iz Imami Gazalinog djela gdje je imoċni otac na samrtnoj postelji pozvao svog sina i rekao mu da mu ostavlja sav imetak u nasljedstvo. Naglasivši da mu je sve dozvoljeno da radi šta hoċe s tim imetkom osim jednog drveta u bašċi. Tom drvetu nek se ne približava niti da ga ikad posijeċe. Neposredno poslije tog razgovora, otac je preselio na ahiret a sin nastavio sa svojim životom. Godine su prolazile i sin nije doticao drvo u bašči, baš kao sto mu je babo i savjetovao. Meðutim, kako je vrijeme odmicalo, sin je zaboravio na očev savjet i jednog dana boraveċu u bašċi staro drvo mu zasmeta te ga posiječe. Sutradan dok je nešto radio u svome vrtu ujede ga zmija. Ubrzo saznaje da drvo koje je bilo u bašči svojim mirisom je odbijalo zmije. Dr. Latiċ je dodao: “Tako i mi nismo svjesni od kakvih nas sve zala i iskušenja naš post čuva”.
Prisutnoj omladini je savjetovao da izučavaju Kur’an i Hadis i pridržavaju se njihovih propisa. Podvukao je važnost izučavanja Islamskih nauka i širenja Islama. Majkama i sestrama je savjetovao da čuvaju svoj din i porodicu. Dr. Džemaludin Latiċ je kandidate A-SAD za bošnjačkog člana Predsjednišva Bosne i Hercegovine.

Autor: Aiša Purak
Izvor:Bosnjaci.net